Uređuju zgrade u Kataru i ilustruju knjige za Njemce

Priča o sestrama Iris i Ines Glavaš koje  dizajniraju zgrade u Kataru, ilustruju knjige za Njemace
Mladih, pametnih i uspješnih Zvorničana ima širom svijeta. Grade svoje karijere, postaju traženi i prepoznatljivi po svom radu poput sestara Glavaš – Iris i Ines. “Ponikle” su u slikarskoj radionica “Paleta” u čijim prostorijama se i sada nalaze njihove slike, i kako su pokazivale izuzetan dar ka slikarstvu, već tada se znalo da će im, na neki način to biti profesija.

Iris je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, smjer unutrašnji dizajn, ( i master studije ), sada je trenutno u Kataru, gdje je preduzeće u kome radi angažovano na uređenju zgrada u toj dalekoj i bogatoj zemlji. Dvije godine mlađa Ines, završila je grafički dizajn, takođe u Beogradu gdje i radi, ali u jednoj Njemačkoj kompaniji. Bavi se ilustracijom knjiga, školskih udžbenika, pravi stripove.

Njihovi roditelji Antonija i Spasoje su ponosni na kćerke, jer su se rano osamostalile, rade posao koji vole i uspješne su u tome. Najmlađi, Igor, studira geologiju, nije krenuo sestrinim, već očevim stopama.

Priča o sestrama Iris i Ines Glavaš koje  dizajniraju zgrade u Kataru, ilustruju knjige za Njemace

Iris se uskoro vraća iz Katara, tamo je radila na unutrašnjem uređenju raznih objekata čak i jedne ogromne privatne teretane. Voli posao koji radi, zahvaljujući svom talentu sve više napreduje, putuje, usavršava se. I Ines je takođe uspješna i tražena u poslu koji radi, to je prestižna Njemačka firma, i nama je važno da su zadovoljne i da ostvaruju svoje snove, priča njihova majka Antonija. Iris zna i origami, tradicionalnu japansku vještinu pravljenja ukrasa od papira, a sestre Glavaš uspješne su i poznate i u izradi stikera.

– Velika im je želja da posjete Japan, ta zemlja im je i velika inspiracija, priča Antonija. Stan u Zvorniku krase njihove slike, a neke od slika Ines i Iris nalaze se i u zgradi Vlade RS u Banja Luci, hotelu “Kardial”u Tesliću, fabrici glinice, školi u Zvorniku koju su pohađale.

Priča o sestrama Iris i Ines Glavaš koje  dizajniraju zgrade u Kataru, ilustruju knjige za Njemace

– Ponosan sam na Iris i Ines, na to što su bile članovi “Palete” i što su iako mlade, tako daleko “stigle” i afirmisale su u svom poslu u kome je ne mala konkurencija, kaže Jovo Lalić koji prati napredovanje svojih bivših učenika.

Na sestre Glavaš ponosni su i njihovi sugrađani jer uspješno promovišu i ime svog grada kome se uvijek rado vraćaju, ali kratko ostaju, jer čekaju ih novi izazovi kojima ove dvije umjetničke duše će svakako znati odgovoriti.

(Zvono.media)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *