Priprema li se likvidacija Zorana Stevanovića gradonačelnika Zvornika!?Na danas održanoj pres konferenciji za medije, a povodom novonastalih problema u tvornici glinice Alumina-Birač gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović prisutnim je iznio svoje viđenje problema, ali i da su mu pristigle prijetnje smrću.  Stevanović je napomenuo da mu je lice inicijala V.V. iz Srbije ranije upućivalo prijetnje, dok je sinoć preko  zajedničkog prijatelja Stevanoviću porucilo da će sve učiniti da ga uništi do fizičke likvidacije. „Ne bojim se nikoga i ničijih prijetnji, ništa nikome ne dugujem i spreman sam da odgvoram za sve svoje postupke, a koga hoću da prozovem to učinim javno i sa argumentima“, rekao je Stevanović.

Najveći privredni gigant u regiji Podrinja je tvornica glinice Alumina- Birač koja je od svog nastanka motorni razvoj Zvornika i cijele regije, posljednjih dana, a javnost je svjedok blokadi računa ovog giganta zbog kojeg kompanija na dnevnom nivou gubi više od milion konvertibilnih maraka.

Umjesto rješavanja novonastalog problema kompanije, rukovodstvo se odlučilo za pisanje saopštenja za javnost i prebacivanja odgovornosti na druge za problemaitku u kojoj su se našlo. Puno kontraverzi je vezano za tvornicu glinice od njenog nastanka prije više od četrdeset godina pa do dana današnjeg.

Zabrinjavajuća je atmosfera koja se ovih dana širi Zvornkom, Podrinjem i cijelim regionom. U ovom periodu se na perfidan nacin kroz saopštenja za javnost, krivica prebacuje na “lokalne moćnike”, pa tako imamo lokalnog moćnika iz Milića koji je takodje poslao saopštenje u kojem tvrdi da su drugi lokalni moćnici krivi za blokadu racuna Alumine i poziva na proteste u gradu, ali ne u svom nego susjednom.

U svim poslanim saopštenjima ovih dana nije ponudjeno riješenje za novonastale probleme. Može se procitati da je Sud radio nezakonito, a da je rukovodstvo Alumine radilo zakonito i da je za novi problem kriv neko treći. Pored nenaziranja rješenja problema javnost se uporno ubjedjuje da Sud radi nezakonito, što je nezamislivo u jednoj pravnoj državi, uredjenju i bilo kojem demokratskom društvu.

Nažalost sve podsjeća na neka ranija dešavanja u Republici Srpskoj, pa je slicna atmosfera bila prije likvidacija koja i do danas nisu rasvjetljena.

Nadajmo se da će se problemi nastali oko Alumine i tvornice glinice ubrzo riješiti na zadovoljstvo svih bez težih posljedica. Podsjetimo samo da na onim najvaznijim pozicijama u kompaniji Alumina nema nijednog Zvornicanina.

Na današnjoj konferenciji za štampu povodom stanja u kompaniji Alumini i najavljenih protesta od strane kompanije Boksit Milići još je iznijeto nekoliko tvrdnji, upozorenja, poziva i argumenata.

Stevanović je pozvao danas sve odgovorne faktore da uzmu učešća u rješavanju problema nastalih u kompaniji „Alumina“, jer je ovo veći resurs od svih resursa u okruženju. Stevanović je na konferenciji rekao da je pokušavao da organizuje sastanke predstavnika firme „Pavgord“ iz Foče sa najodogovornijim ljudima, ali nije išlo. „Tražio sam da se organizuju sastanci i sa predsednikom i premijerom Republike Srpke Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović i sa svima onima za koje sam smatrao da mogu da daju svoj doprinos u rješavanju problema, ali nije išlo“, rekao je Stevanović. On je podsjetio da je obećao poslaniku Narodne skupštini Republike Srpske Radovanu Viškoviću da će do danas razgovarati sa predstavnikom „Pavgorda“ Gordanom Pavlovićem da se krene u neke pregovore oko ovih problema. „Skoro čitavu noć razgovarao sam sa Pavlovićem i mislio sam da smo se dogovorili, ali jutros mi je rekao da od toga nema ništa i da ga, već sedam dana od blokade računa ‘Alumine’ niko nije pozvao na razgovor“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, Pavlović me obavijestio da je zvao i stečajnog upravnika „Birča“ koji mi se u dva navrata nije javljao, ali kada se napokon javio rekao je da je bolestan. Stevanović je istakao da se Upravni odbor „Alumine“ proglasio nenadležnim za neka pitanja, tvrdeći da je blokada računa nezakonita, a smjenio je juče pravni tim zbog nekih propusta. Govoreći o tome da je predstavnik kompanije „Boksit“ Rajko Dukić najavio proteste u Zvorniku, Stevanović je rekao da ne vidi razloge da organizuje proteste u ovom gradu kada to može da radi u Milićima. „Ništa nemam protiv protesta radnika ‘Alumine’, mogu gdje hoće i kada hoće da protestuju ako misle da će time riješiti probleme“, rekao je Stevanović. On je pozvao sve one koji budu učestvovali u protestima da čuvaju imovinu, da se paze teških riječi, i istakao da svi moramo biti svjesni da ne mogu sva preduzeća koja izgube spor izvesti radnike pred zgradu suda ili neko drugo mjesto.

Prema njegovim riječima, svjedoci smo ogromnih pritisaka i na pravosudne organe i na istražne organe, te pritisak na mene lično. „Više nisam spreman da to više nosim i ako sam ja jedini čovjek na ovim prostorima koji treba da se bavi problemom ‘Alumine’, onda više nema tog čovjeka“, rekao je Stevanović. Gradonačelnik Zvornika je rekao da je Sindikat „Alumine“, koji je u svojim zaključcima tražio razgovore sa njim, odustao od te namjere, bez obrazloženja.

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *