Sa područja grada Zvornika najviše u zemlje zapadne Europe odlazi mlađa povratnička populacija.

zvornik saobracaj

Ovaj podatak zabrinjava, iako su ova zajednica, državna i entitetska ministarstva, kao i vjerska zajednica mnogo uradila po pitanju povratka Bošnjaka u Zvornik.

Obnovljeno je oko 5.000 kuća, vjerskih objekata, ali se po mišljenju povratničkih predstavnika više očekivalo od države da uradi na polju zapošljavanja i održivog povratka.
Predsednik Medžlisa islamske zajednice Zvornik, prof. Mustafa Muharemović kaže da u prvim poslijeratnim godinama povratak nije išao potrebnim ili željenim tokom zbog nekoliko razloga.

– U početku je to bila nesigurnost, a kasnije ekonomska održivost, odnosno isključivo egzistencijalna pitanja. Kod mladih ljudi su bila veća očekivanja da će država pomoći u zapošljavanju, ali se to nije desilo. Stoga je glavno pitanje u povratku upravo gde će oni da rade. Svjedoci smo da već nekoliko godina mladi sve više napuštaju ove krajeve i odlaze u zemlje zapadne Evrope, ali to je ujedno slika cijelog društva u BiH – kaže Muharemović.

– U prvom redu smo vjerska organizacija, ali dijelujemo i humanitarno. Pomažemo koliko možemo porodicama u stanju socijalne potrebe zahvljajujući raznim organizacijama. Uz njihovu pomoć uspjeli smo mnogima da obezbjedimo, u seoskim sredinama, različite vidove pomoći uključujući i poljoprivredne mašine – rekao  je Muharemović.

hasan grebic
Hasan Grebić – UZOP

U „Udruženju za održivi povratak iz Podrinja” kažu da je ekonomski faktor najvažniji za uspješan povratak i život na ovom području, te su se i oni fokusirali na ovaj problem.

– Trudimo se da kroz svoj rad olakšamo i unaprijedimo život povratnika. Već duži niz godina stipendiramo učenike i studente pomažući tako u njihovom obrazovanju. Do sada smo stipendirali oko 400 studenata, 600 srednjoškolaca sa odličnim uspjehom, te oko 2.000 osnovaca sa istim uspjehom – kaže Hasan Grebić iz ovog Udruženja.

Prema podacima Komisije za povratak razvoj i integracije Grada Zvornika, koja radi, u multietničkom sastavu, od 2003. godine do sada je na području ove zajednice obnovljeno oko 5.000 kuća, a ostalo još oko 2.500 za obnovu.
– Naša realna procjena po broju porodica, koje se javljaju na javne pozive za obnovu je oko 500 stambenih jedinica. Otkad se vodi evidencija, ekomomsku pomoć je dobilo negde oko 400 porodica, a ovaj broj je mnogo veći jer se ranije ona plasirala preko mjesnih zajednica. Najveći donatori su nam bili državno i dva entitetska ministarstva za izbeglice, UNHCR, CRS, Hilfsverk, Vlada TK, USAID, ambasade Italije, Japana, Holandije, UNDP i SRSA – saopštili su u Gradskoj upravi.

(tekst: blic-online)

(foto Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *