Profesor matematike iz Zvornika i magistar ekonomskih nauka Vojin Pažin nije poznat samo po svom prosvjetnom radu već i zbog činjenice da bio direktor Gimnazije, Ekonomske škole i Tehničkog školskog centra.

Dva dijela
Kada su Vojina Pažina imenovali za sekretara SIZ-a, od kolega koji su završili „večernje škole“ dobio je primjedbu da su izgubili dobrog profesora i dobili „lošeg“ direktora.

– Zato sam upisao postdiplomski na Ekonomskom fakultetu u Subotici, položio razliku premeta i u roku magistrirao. Za vrijeme kada sam bio direktor SIZ-a u Zvorniku, napravljeno je više stambenih zgrada nego za prethodnih 30 godina. Napravljeni su Z-blokovi, B-blokovi, uveden plin, izgrađena dva dijela toplane – ispričao je Pažin.

Vojin je rodom iz Livna, studirao je matematiku u Sarajevu, a zbog ljubavi prema supruzi Lidiji prešao je u Beograd i tamo završio studije matematike.

873x400
– Još kao student vidio sam oglas u novinama za posao profesora matematike u Sapni kod Zvornika. Odmah su me primili. I ne samo tu nego i u srednju školu jer nije bilo kadra. Dugo vremena sam imao dvije norme. Nedugo zatim kolege su me izabrale i za v. d. direktora škole, tako da sam ja svojoj supruzi bio i profesor i direktor – priča Vojin.

Supruga Lidija bila je profesorica književnosti, a sin i kćerka su ljekari specijalisti, jedna unuka je završila postdiplomski, druga je na tom putu. Unuk završava Gimnaziju, dodao je Pažin.

Kao direktor Tehničkog školskog centra uspio je povezati dva ministarstva prosvjete iz BiH i Srbije, tako da su oni pomogli u izgradnji hale za školu i stambeno zbrinjavanje radnika.

– Svi moji radnici u TŠC-u su bili stambeno zbrinuti, a čak je i poslužiteljka imala svoju garsonijeru u Malom Zvorniku. Profesori su imali po 20 posto više plaće nego u drugim školama jer smo imali organizovano polaganje državnog vozačkog ispita – ističe Pažin, koji je jedno vrijeme bio i finansijski direktor u FG „Birač“.

Profesor Pažin je prošle godine prozvao i jedan razred, koji je slavio 50 godina mature.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *