Profesorica Vinka Marjanović dobitnik „Svetosavske nagrade“ govorila o svom radu i ljubavi prema prosvjeti u Zvorniku

Među dobitnicima „Svetosavske nagrade“ sasvim zasluženo ove godine se našla i Vinka Marjanović, profesorica fizike u SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika.

Marjanovićeva godinama važi za uzornog profesora koja je kao mentor vodila nekoliko učenika do prvog mjesta na republičkim takmičenjima, a jedan od njenih đaka je učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Danskoj, što je jedinstven slučaj u istoriji ove škole.

Vinka Marjanović već 24 godine radi u zvorničkoj školi, gdje je u jednom mandatu bila i pomoćnik direktora, a fiziku je, prije toga, predavala u OŠ ,,Jožef Atila” u Novom Sadu, u periodu od 1996. do 1997. godine.

U izjavi za Info Birač Marjanovićeva je rekla da je za nju velika čast bila i sama kandidatura.

– Nagrada je velika čast i obaveza. Hvala direktorici škole Biljani Pisić koja me je predložila i kandidovala. Uvijek je bila podrška mome radu. Zahvaljujem se najprije djeci kojoj sam predavala, upravi škole kao i mojim kolegama. Od samog početka imala sam podršku starijih kolega, a posebno bih istakla moju mentorku, profesoricu Olgu Andrijević, profesore iz moga aktiva Vasilija Bobara, Milisava Nikolića, Ljubisava Perića, zatim profesorice Dragicu Antonić i Lidiju Pažin koje su uvijek bile spremne da pomognu i da daju dobronamerne savjete. Ono što je najvažnije, imala sam sreću da predajem divnim generacijama sa talentovanim učenicima. Učenici su neiscrpna inspiracija za naš rad, bez njih ništa ne bi bilo moguće. Ovdje govorim o svim učenicima, njihovim individualnostima, a ne samo onima koji su učestvovali na takmičenjima – rekla je Marjanovićeva.

Ona je dodala da su uspjesi učenika rezultat njihovog predanog rada i učenja.

– Ja sam samo tu da usmjerim njihove aktivnosti i pomognem. Iza svakog uspjeha stoji težak rad i nebrojeni sati provedeni u učenju. U našoj školi uprava kao i kolege, posebno razredne starješine, imaju puno razumijevanje za učenike koji učestvuju na takmičenjima. Za veći broj učenika, zainteresovanih za takmičenja, potrebna je dodatna motivacija kao što je finansijska pomoć lokalne uprave za učešća na kampovima u regiji, regionu i šire, kao i za dodatna nagrađivanja – navela je Marjanovićeva.

Ova izuzetna profeosrica koju krase požrtvovanost, odgovornost te disciplina i posvećenost u radu smatra da je rad sa talentovanim učenicima velika čast i posebna obaveza za svakog profesora.

Profesorica Vinka Marjanović dobitnik „Svetosavske nagrade“ govorila o svom radu i ljubavi prema prosvjeti u Zvorniku

– Potrebna je dodatna priprema i posebno angažovanje. Veliki broj učenika je prošao kroz rad dodatne nastave i oni danas predstavljaju ostvarene osobe u različitim profesijama. Ako je rad na časovima redovne nastave ili na časovima dodatne malo pomogao da nađu svoj put, ja sam zadovoljna jer je to smisao našeg poziva – zaključila je Marjanovićeva.

Kako su naveli iz škole, njena aktivnost, veliki trud i rad sa djecom došli su do izražaja prilikom učestvovanja na regionalnim, republičkim i državnim takmičenjima, što je bila osnova da je kandiduju za ove najprestižnije prosvjetno priznanje u Republici Srpskoj.

– Bila je mentor učesnicima regionalnih i republičkih takmičenja. To su bili: Dejan Vuković, Vujadin Mrkajić, Biljana Radiša, Nada Žugić, Nebojša Marković, Bogdan Radović, Kristina Milić, Dunja Orašanin, Jelena Sandić i mnogi drugi. Navešćemo samo neke od učenika i uspjehe koje je su ostvarili pod mentorstvom profesorice Marjanović:

– Milica Radić osvojeno 3. mesto u kategoriji prvih razreda 2008 .godine

– Slavko Ivanović osvojeno 1. mestu u kategoriji prvih razreda 2010, drugih 2011. godine i trećih razreda 2012. godine

– Slavko Ivanović osvojeno 2. mestu u kategoriji četvrtih razreda 2013. godine

– Zoran Lazić osvojeno 1. mestu u kategoriji četvrtih razreda 2015. godine

– Danilo Birčaković osvojeno 2. mestu u kategoriji prvih razreda 2022. godine

– Danilo Birčaković osvojeno 2. mestu u kategoriji drugih razreda 2023. godine – naveli su iz škole.

Učenik Slavko Ivanović je 2013. godine osvojio prvo mesto na Državnom takmičenju iz fizike, a iste godine je kao član tima BiH učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Danskoj. Učenik Danilo Birčaković je 2023. godine učestvovao na Balkanskoj fizičkoj olimpijadi u Albaniji, gde je osvojio bronzanu medalju.

– Marjanovićeva je učestvovala je u programu EFP u toku 2006. godine. Učestvovala je u EU VET programu II 2006. godine koji je obuhvatao metodologiju modularnih NPP-a, aktivne nastavne metode, stilove učenja i nove tehnike ocjenjivanj, potom na seminaru ,,Ishodi učenja za prirodoslovlje” – Bosna i Hercegovina, kao član radne grupe, u Mostaru 2013. godine, te kao predavač u realizaciji Zimske škole fizike za učenike srednjih škola Republike Srpske u Trebinju, u januaru 2019. godine čiji je organizator Društvo fizičara Istočne Hercegovine u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom. Pisala je recenziju za udžbenik ,,Fizika za 2. razred gimnazije opšteg, prirodno-matematičkog i računarsko-informatičkog smjera”, izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, 2013. godine – istakli su iz škole.

Kako je ranije najavljeno iz RPZ-a, nagrade najboljim prosvjetnim radnicima za 2023. godinu u Republici Srpskoj će biti uručene na svečanosti koja će biti upriličena 26. januara u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

(Info Birač)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *