UTREHT – Evropski naučnici otkrili su antitijelo koje sprečava da virus korona uđe u ljudske ćelije, a riječ je o revolucionarnom istraživanju koje bi moglo da dovede do razvoja novih lijekova.

Tim naučnika iz Univerziteta Utreht u Holandiji, Centra “Erazmus medikal”, te firme “Harbur biomed” identifikovao je potencijalnu metodu za neutralizovanje bolesti kovid-19.

korona-test-novo2

Oni su otkrili da antitijelo koje sprečava virus SARS da uđe u ljudske ćelije isto tako može da blokira i novi virus.

Neutrališuće antitijelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne “čišćenje” od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu, kaže Berend Jan Boš, koautor istraživanja objavljenog u naučnom časopisu “Nejčer komjunikejšns”.

Antitijelo korišteno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa aimunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jeste u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu “humanizovana” kako bi se mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *