Propala i treća prodaja „Energolinije“ Zvornik

Još jedna, treća po redu, licitacija za prodaju „Energolinije“ propala je danas jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Imovina „Energolinije“ danas je ponuđena po cijeni od 15 miliona KM,a već na idućoj licitaciji biće snižena na deset miliona.

„Nisu pristigle nikakve ponude. Niko ne zove i ne raspituje se za „Energoliniju“, rekao je za CAPITAL stečajni upravnik ovog preduzeća Goran Marković.

Kako je izjavio, nadležna komisija je odlučila da četvrtu licitaciju zakaže za početak jula, a cijena će sa sadašnjih 15 biti spuštena na deset miliona maraka.

Ovo bi značilo da je imovina „Energolinije“ skliznula sa 30 miliona KM za koliko je ponuđena na prvoj licitaciji, na deset miliona maraka.

Podsjetimo, „Energolinija“ je u stečaj otišla 2016. godine, a riječ je privatnoj litvanskoj firmi koja je preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“.

Na dan pokretanja postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja, 31. jula 2016. godine, „Energolinija“ je raspolagala imovinom vrijednom 31,1 milion KM, dok su obaveze preduzeća utvrđene u iznosu 41,7 miliona KM.

Jedan od najvećih povjerilaca „Energolinije“ bila je Investiciono – razvojna banka Republike Srpske koja im je odobrila kredit od 19,4 miliona KM, a za koji je žirant bilo preduzeće „Alumina“.

Ta potraživanja je od IRB-a kupio bijeljinski advokat Miloš Stevanović, odnosno njegova firma „Standard Računovodstvene Usluge“ koja je kasnije promijenila naziv u „Standard prva“.

Podsjetimo i da se zbog kredita IRB-a „Energoliniji“ sudilo bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću koji je prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjaluci, oslobođen.

CAPITAL: Bojana Ninković  www.capital.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *