Pozivanjem više od 70 svjedoka, te prilaganjem oko 140 dokaznih materijala, Tužilaštvo BiH će dokazivati krivicu Bojana Raonića (34), optuženog da je sa saučesnicima učestvovao u prodaji pasoša i ostalih dokumenata osobama iz kriminalnog miljea u BiH i regionu.

Protiv Zvorničanina će iskaz dati 70 svjedoka o prodaji pasoša kriminalcima

U okviru akcije “Papirus” protiv tog Zvorničanina, koji je u pritvoru, podignuta je optužnica i tereti ga da je postao član organizovane kriminalne grupe koja je nezakonito prijavljivala boravak osoba na području BiH, sa lažnim, tuđim podacima. Nakon toga, dobijali su dokumente, uključujući lične karte i pasoše sa podacima i identitetom drugih osoba, a koje su prodavane kriminalcima, čime je nanesena šteta bezbjednosti građana BiH.
“Ti dokumenti prodavani su za iznose koji su dostizali i 6.000 evra osobama iz kriminalnog miljea sa područja Srbije i u jednom slučaju Bugarske, a koje su činile krivična djela i kod kojih su pronalaženi bh. dokumenti sa lažnim podacima, što je otežavalo njihovo procesuiranje”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Kako je potvrđeno, detaljnom i dugotrajnom istragom otkriven je ovaj vrlo sofisticiran oblik kriminala. “Istragom su prikupljeni podaci da je Raonić u najmanje pet pojedinačnih slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobijanja dokumenata BiH sa krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Kantona Sarajevo”, naveli su iz Tužilaštva BiH.
U okviru predmeta “Papirus” Tužilaštvo BiH je, podsjetimo, ranije podiglo optužnicu protiv 11 lica koja terete da su kao organizovana kriminalna grupa krali identitete bh. građana te prodavali kriminalcima.

Akcija “Papirus” sprovedena je u oktobru prošle godine, a po pisanju medija, nešto ranije je MUP RS sproveo sličnu akciju u kojoj je uhapšeno osam lica, uključujući i dva Banjalučana, osumnjičenih da su ukradene identitete prodavali članovima kriminalne grupe narko-bosa Darka Šarića, te licima za kojima su raspisane potjernice zbog ubistava, pljački i slično.

Kako je tada objavljeno, priveden je i jedan Šarićev bliski saradnik, koga je hrvatski USKOK teretio za krijumčarenje 139 kilograma kokaina iz Brazila, vrijednog 12,8 miliona evra.
U toj akciji, a koju je sproveo MUP RS, po ranijim medijskim natpisima, utvrđeno je da su, između ostalih, ukradene identitete bh. građana imali kriminalci visokog kova. Lažni bh. pasoš imao je i jedan član svjetski poznate bande “Pink Panter”.

(RTV GLAS DRINE/NEZAVISNE NOVINE)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *