Prvi mraz donio pravljenje "ćetenije" u Kozluku (FOTO)

Pravljenje ćetenije tradicija je koja živi i u čaršiji Kozluk. Prvi mrazevi su signal ženama iz ovog mjesta da pripreme svoju prvu ćeteniju, pa je tako bilo i ovog novembra. Prošle noći Kozlučanke su okupljene na svom tradicionalnom sijelu poslije prvog jakog mraza kao i ranijih godina pripravile ćeteniju. Ova poslastica pravi se sa puno pažnje i ljubavi, a svi koji su probali ovogodišnju ćeteniju tvrde da je jedna od najboljih kako se ćetenija sa prvim mrazom u Kozluku pravi. I pored najave od mladih momaka u Kozluku, tradicionalne “krađe” ovog puta nije bilo jer su okupljene žene obazrivo čuvale ćeteniju dok se nije ugodila. U odnosu na posljednju ćeteniju, ove godine su žene Kozluka bile “pojačane” sa Kozlučkama koje većinu vremena u toku godine provode u Austriji

Prvi mraz donio pravljenje "ćetenije" u Kozluku (FOTO)

Pravljenje ove poslastice i slatkiša dugogodišnja je tradicija širom cijele Bosne i Hercegovine. Ova đakonija nije jednostvna za napraviti, pa je tako potreban veći broj ruku kako bi se brašno što bolje “iskončalo”. Pored pravljenja ovog slatkiša, puno važnije u svemu ovom je druženje žena koje prave ćeteniju u zimskim danima.

Prvi mraz donio pravljenje "ćetenije" u Kozluku (FOTO)

U Kozluku se ova tradicija prenosi sa koljena na koljeno, a specifičnost u odnosu na druga mjesta gdje se pravi ćetenija je u tome da su momci “tradicionalno krali ” vrelu agdu koja se obavezno iznese napolje da bi se ohladila što doprinosi kvalitetnijoj ćeteniji na kraju procesa. Ova kozlučka tradicija “krađe” doprinijela mnogobrojnim ašikovanjima, ljubavima, pa i brakovima na kraju. Česte su pošalice muževa da zbog “krađe” ćetenije još uvijek robijaju.

Prvi mraz donio pravljenje "ćetenije" u Kozluku (FOTO)

Žene Kozluka nastavile su svoju tradiciju pravljenja ćetenije. U nastavku pogledajte fotografije i videozapise sa ovogodišnje pripreme ćetenije, a ujedno pročitajte više o slatkišu ćetenija i tekst o tome kako se spravlja ćetenija. Zasigurno je najvažniji dodatak ovom slatkišu dobro raspoloženje.

To je vazdušasta pjena od šećernih niti koja se u dodiru sa jezikom topi u ustima. Dan prije sijela se ispeče brašno nasuho. Mora se peći na tihoj vatri i miješati da ne zagori. Kada se ispeče, brašno se ostavi i ohladi.

Na sijelu se dobro ušpinuje šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka, te pusti da se ohladi. Kada se šećer ohladio (stvrdnuo), u sobi na sijelu počinje se spravljati ćetenija. Soba ne smije biti pretopla.

Prvi mraz donio pravljenje "ćetenije" u Kozluku (FOTO)

Kolo ili prsten Rukama namazanim uljem podigne se iz posude u jednom komadu ohlađeni šećer, te se među dlanovima oblikuje valjak, pa se i dalje “radi” i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi kolo (obruč, prsten). Zatim se postavi sofra (sinija, demirlija, sto) i na sofri razastre pečeno brašno. Kolo (šećerno, ćetenija) se stavi na sredinu sofre i opet dobro sastavi da se ne bi u toku rada rastavljalo. Okolo sofre se okupi 5-6, obično, djevojaka koje će izrađivati ćeteniju. Kolo se pomalo posipa brašnom i okreću ga na sofri, stišću i okreću. Kada se neko umori okrećući, zamjenjuje ga drugi. Tako se kolo okreće sve dok se ne počne končati.

Prvi mraz donio pravljenje "ćetenije" u Kozluku (FOTO)

Kada se ćetenija počne sama končati, dodaje se pomalo brašna, ali ne previše, te dalje okreće dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima gutica, znači nije dobro iskončana. Iskončana ćetenija izreže se na patke (komade dužine oko 15 i širine oko 10 cm), te servira na tanjiriće. Recept je preuzet iz Bosanskog kuhara od Alije Lakšića, ali pravi majstori za ćeteniju uvijek imaju i svoje dodatke receptu.

Rukama namazanim uljem podigne se iz posude u jednom komadu ohlađeni šećer, te se među dlanovima oblikuje valjak, pa se i dalje “radi” i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi kolo (obruč, prsten).

Prvi mraz donio pravljenje "ćetenije" u Kozluku (FOTO)

Recept je preuzet iz Bosanskog kuhara od Alije Lakšića, ali pravi majstori za ćeteniju uvijek imaju i svoje dodatke receptu, a od svih dodataka za uspješnu ćeteniju najvažnija je ljubav i vedar duh onih koji je pripravljaju.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *