zvornik stara slika

Zvornički vašar

U Zvorniku se u periodu između dva svjetska rata, a posebno u periodu nakon 1945. godine, svake godine održavao vašar.

Datum održavanja bio je 2. august, odnosno na Alidžun (Ilindan) i trajao je puna četiri dana. Vašar se održavao na prostoru pored Drine, od fudbalskog igrališta sve do ispod željeznog mosta na Drini.

Na vašaru posebno mjesto zabave (kao i danas na vašarima) bili su šatori gdje je treštala muzika, točio se alkohol i uveliko se prodavalo jagnjeće pečenje.

Pored toga, postojale su razne tezge na kojima su se prodavali kolači, obuća i odjeća a posebno mjesto ipak zauzimale su razne sprave za zanimaciju kao što su: ringišpili, kriva ogledala, “zidovi smrti”, gađanja iz vazdušnih pušaka, bacanje halki na flaše, mađioničari, tizači tegova i slično.

Vašaru su se posebno radovala djeca. Na dane vašara iz svih okolnih mjesta oko Zvornika, kako iz Bosne tako i iz Srbije, mogle su se vidjeti kolone ljudi koji užurbano i veselo kreću se ka Zvorniku. Na vašar se stizalo pješke, a pored toga najčešće prevozno sredstvo bila su zaprežna vozila, posebno iz pravca Srebrenice, Vlasenice, Ljubovije i Loznice.

Vašar u Zvorniku
Fotografija iz 1939. godine

Obavezno se na vašar dolazilo sa cijelom porodicom, komšijama i rodbinama, te se ostajalo po nekoliko dana, a prenočišta su uglavnom bila kod rodbine, a za one koji nisu imali tu sreću da imaju familiju u Zvorniku, kao prenočišćte služio je okolni prostor oko vašara, odnosno na otvorenom prostoru, kako bi rekli danas “na njivi”.

Vašar je uvijek služio i kao dobra prilika da se makar jednom godišnje vidi familija, prijatelji, poznanici, steknu nova poznanstva i prijateljstva.

Budući da je vašar bio odlična prilika da se steknu nova prijateljstva, ovim danima posebno su se radovali mladići i djevojke. To je bila jedinstvena prilika za njihovo upoznavanje, druženje i ašikovanje.

Ašikovanje na vašaru

Šetanje i ašikovanje za dane vašara moglo se vidjeti na sve strane. Momci bi obično nosili drvene varjače (drvene kašike), kojima bi iznenada po butinama “udarali” djevojke da bi se našalili sa njima, ili na sebe skrenuli pažnju djevojaka koje su im se svidjele i sa kojima bi željeli da se upoznaju. Zbog toga su varjače na vašaru bile najtraženija roba.

Porad varjača, skoro istu ulogu imale su i šarene loptice od papira napunjene pilotinom (piljevina) i pričvršćene na gumeni konac.

PRVI ZVORNIČKI VAŠARI
Nekadašnji Aldžun danas je manifaestacija “Zvorničko ljeto” koja okuplja najveće muzičke zvijezde prsotra ex Jugoslavije

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *