Fortuna marketi širom Republike Srpske nisu radili prethodnih nekoliko dana, neki od njih i dalje nisu otvoreni, a na ulazu su stajali natpisi da je u toku popis robe.

res_1589555518_pumpe-koje-su-prodavale-jeftino-gorivo-zatvorene

S obzirom da je riječ o marketima koji imaju pristupačne cijene i veliku bazu kupaca, neki od njih su se zapitali o čemu je riječ i zašto se popis radio istovremeno u svim objektima.

Fortuna marketi vlasništvo su firme Leburić komerc iz Prnjavora, a vlasnik firme Milan Leburić kaže da su objekti u Banjaluci, Klašnicama, Prnjavoru, Doboju i Bijeljini (bili) zatvoreni od strane Poreske uprave.

– Razlog za zatvaranje je navodno da bi se izvršio detaljan popis objekata, pod izgovorom da se kontrolišu fiskalne kase. Ali kada su inspektori uradili kontrolu fiskalnih kasa i uvidjeli da je sve u redu, onda su rekli da žele da popišu cijeli objekat. Kasnije se ispostavilo da broj i stručna ospobljenost inspektora za taj vid popisa nije dovoljan, pa objekte drže nekoliko dana zatvorene – objašnjava Leburić.

Dodaje da im je rečeno da se sumnja da imaju “dupli softver za fiskalne kase”.

– Kada su utvrdili da ni to nije istina, sada pokušavaju pronađu bilo šta, vjerovatno kako bi opravdali takvu represivnu mjeru – rekao je on.

Vjerni kupci i Leburićevi sugrađani su na Fejsbuku počeli masovno da dijele post u kome iskazuju podršku vlasniku i zaposlenima u Fortuni, naglašavajući da ta firma zapošljava 650 radnika kojima je posao neophodan.

U postu se takođe insinuira da je zatvaranje marketa reakcija na činjenicu da je Leburić prije nekog vremena otvorio benzinsku pumpu, na kojoj je gorivo najjeftinije u regionu.

– Od kad smo otvorili “Fortuna Oil” u Prnjavoru i napravili pravi bum u cijeloj republici, te pokazali da gorivo može da bude jeftinije, počeli su ogromni pritisci sa svih strana, tako da nam inspekcije skoro i ne izlaze iz objekata – kaže vlasnik “Fortune”.

Iz Poreske uprave demantuju Leburićeve tvrdnje i kažu da je na osnovu provedene analize rizika započeta redovna terenska kontrola „Fortuna marketa“.

– Ovaj poreski obveznik je posljednji put predmet redovne kontrole bio prije pet godina, tačnije 31.03.2015. godine, tako da se sada vrši redovna kontrola poslovanja od tog datuma do danas, odnosno do momenta početka kontrole koja je u toku.

U okviru te redovne terenske kontrole poslovanja biće izvršena kontrola ispravnosti poreskog bilansa od prethodne kontrole, kontrola ispravnosti poreskih prijava za plaćanje akontacija poreza na dobit, ispitivanje ispravnosti mjesečne obavještajne prijave poreza po odbitku, ispitivanje ispravnosti poreske prijave za porez na nepokretnost, ispitivanje ispravnosti godišnje poreske prijave za posebnu republičku taksu, zatim kontrola prijavljivanja i plaćanja ostalih poreza, ispitivanje ispravnosti vođenja poslovnih knjiga i evidencija, te kontrola plaćanja gotovim novcem – kaže za direktor Poreske uprave Goran Maričić.

Maričić je dodao i da se vrše neke dodatne kontrole.

– To su kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrola prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa u više maloprodajnih objekata ovog poreskog obveznika u RS.

Posebne kontrole se vrše u devet maloprodajnih objekata ovog poreskog obveznika na području koje pokriva Područni centar Banjaluka Poreske uprave RS i u po jednom maloprodajnom objektu ovog poreskog obveznika na područjima koje pokrivaju područni centri Doboj i Bijeljina.

U toku tih posebnih kontrola vrši se popis, odnosno inventura artikala, zbog čega su kontrolisani maloprodajni objekti morali biti privremeno zatvoreni, dok se ne završi popis artikala – rekli su.

Leburić kaže da su, uprkos svemu, svi inspektori veoma korektno obavili svoj posao, dodajući da su neki od njih rekli da su pod jakim pritiskom da pronađu bilo kakvu grešku.

– Rekao sam im da da mogu pronaći eventualno permutaciju artikla, da, na primjer, ima više ajdared jabuka, a manje delišes ili više pilećeg bataka od jednog dobavljača, a manje od drugog, odnosno normalne stvari koje i mi sami konstatujemo na svakom popisu, kao i svaki drugi trgovački lanac u RS. Osim toga, nema ništa sporno, što su mi i sami inspektori kasnije potvrdili – kaže Leburić.

Neki od njih su se, kaže, izvinjavali i rekli da ih je sramota da ovo rade „privredniku koji zapošljava 650 ljudi, koji nema ni jednu jedinu marku duga za poreze, koji redovno isplaćuje plate svim radnicima, pa i onima zaposlenim u ugostiteljstvu, koji nisu mogli da rade zbog zabrane u proteklom periodu“.

– Očigledno smetamo onima koji su naučili da uzimaju ekstra profit na građanima stvarajući monopolske kartele. Ali, kao što vidite i sami, mi imamo ogromnu podršku naroda i ogromu obavezu prema svojih 650 heroja radnika koji su se lavovski borili u otežanim uslovima rada prethodna dva mjeseca i herojski podnose sva ova poniženja i zbog njih ćemo se nastaviti boriti – zaključuje Leburić.

Iz Poreske uprave nisu naveli da li su do sada pronađene neke nepravilnosti u radu ovih marketa, a nisu željeli ni da komentarišu povezanost brojnih kontrola sa snižavanjem cijena goriva na Fortuna pumpi.

U Inspektoratu RS je rečeno da su njihovi inspektori nedavno kontrolisali sve markete u RS, pa tako i Fortunu, i da tokom kontrola za koje je nadležna ova institucija nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

(Mondo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *