U blizini pružnog prelaza u Gornjoj Koviljači, na magistralnom putu Loznica – Mali Zvornik, putari su tokom radova pronašli pet stećaka, specifičnih nadgrobnih spomenika, starih više vekova.

Putari izvodili radove kod Loznice i u zemlji pronašli PRAVO BLAGO
Dok su uređivali ojačanje puta i prostor na kojem izvire planinski izvor poznat pod nazivom Zejtin voda, naišli su na stećke koji, po proceni stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, potiču iz 14. i 15. veka.

– Izvođaču radova smo uz uslove za obnovu saobraćajnice dali podatke o postojanju srednjovekovnog groblja u tom kraju i oni su nas obavestili neposredno po pronalasku stećaka. Naš arheolog i koleginica iz Muzeja Jadra u Loznici bili su na terenu, urađen je zapisnik, a izvođaču radova smo uputili zahtev, pozivajući se na Zakon o kulturnim dobrima, da investira prebacivanje i konzerviranje stećaka na bezbedno mesto – kaže Radivoje Arsić, arheolog iz Zavoda u Valjevu.




Putari izvodili radove kod Loznice i u zemlji pronašli PRAVO BLAGO
On je potvrdio da su ti spomenici jednom već pomerani, kada je građen put, pre Drugog svetskog rata, tako da nisu ni bili u originalnom položaju. Svi bitni podaci o njima ušli su u projekat o sanaciji puta, na osnovu kojih su i dati uslovi za obavljanje tog posla.

– Kada su radili mrežno ojačanja pored puta, ispomerali su te stećke i ostavili ih sa strane. Mi ćemo ponovo opomenuti investitora kako ne bismo morali da podnosimo krivičnu prijavu. Muzej Jadra, kao ni naš Zavod, nema novac kojim bi to uradio, a zakonska je obaveza da to učine investitori jer su tokom radova i oštetili postojeća mesta sa stećcima. Muzej iz Loznice odrediće mesto gde će oni biti preneti – objašnjava Arsić.

Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *