Od prvih radnih dana bila je aktivna u sindikatu, a na zvaničnu funkciju stupila 1992. godine od kada je sve do 2009. godine obavljala mandat predsednika Sindikata opštine Zvornik.

RADNI VIJEK U SINDIKATU Milena Vimić iz Zvornika rođendan slavi na protestima
Foto: Rade Jokić / RAS Srbija
Milena Vimić

Od vremena reforme unutar Saveza sindikata RS, odnosno 2009. godine, ona je već drugi mandat za redom na funkciji izvršnog sekretara za regiju Birač.
Zanimljivo je da je Vimićeva rođena na 1. maj, pa je tako poslednjih 15 godina svoj rođendan proslavljala na protestima.

Za „EuroBlic“ priča da je upamtila dosta lepih trenutaka i druženje radnika pre rata, a kasnije puno loših počevši od privatizacije, pretnji njoj i članovima njene porodice, do ostavki koje njene kolege nisu prihvatale, već su je uvek vraćale na funkciju.

– Uloga sindikata u ratnim i poratnim godinama je bila da prikuplja humanitarnu pomoć i da sarađuje sa sindikalnim organizacija iz Srbije i Crne Gore kako bi pomogli ljudima koji ne rade. Tek nakon rata, zahvaljujući organizacionoj pomoći sindikata iz Srbije mi polako uspostavljamo svoje organizacije, dobijamo sve više članstva i borimo se za prava radnika. Bilo je to vreme pritisaka na nas i nipodaštavanja sindikata, ali smo opet opstali – priča Vimićeva.

Ona je dodala da je najteži period bilo vreme privatizacije.

Milena na jednom do sindikalnih protesta

Foto: Rade Jokić / RAS SrbijaMilena na jednom do sindikalnih protesta
– Samo u tom periodu Zvornik je ostao bez petnaestak preduzeća. Trudili smo se da ljudi ostanu da rade, bez obzira na vlasničku strukturu, ali su nove gazde činile sve da upropaste preduzeća koja su kupili. Stoga, mislim da je najveći uspeh sindikata bio taj što smo se izborili da radnici nakon stečaja ima svoja prava – smatra Vimićeva, koja je tri puta zbog pritisaka nudila ostavku na svoju funkciju.

– Bilo je puno pretnji, ne samo meni nego i članovima moje porodice. Prosto pojedini vlasnici nisu verovali da ću u javnosti reći šta rade radnicima, a radili su svašta, odnosno sve što su hteli samo da obesprave radnika i da mu ne daju ono što mu po zakonu pripada. Stoga sam tri puta davale ostavke, ali su me kolege uvek vraćale i davale podršku, čega se uvek setim sa emocijama – ističe Vimićeva. Povodom simbolike da dan svog rođenja proslavlja uglavnom na ulici i sa parolama u rukama, Milena kaže da joj kolege posebno taj čestitaju.
– I ove godine rođendan sam provela na protestnoj šetnji u Banjaluci. Ranije je prvi maj bio paradni, praznični, a danas radnici nemaju šta da slave. Drago mi je što me sete kolege sa kojima sam ranije sarađivala, pa mi čestitaju rođendan i u šali kažu da ceo svet slavi moj rođendan – sa smehom priča Vimićeva. Dodaje da je sindikat kroz svoju organizacionu strukturu i ljudske resurse uspeo da postane ravnopravan u preogovorima sa poslodavcima te da brojka od najmanje 120.000 čalnova to i dokazuje.

Porodica u prvom planu

Milena Vimić će u septembru mesecu ispuniti uslove za odlazak u zasluženu penziju.

– Nemam neke posebne planove niti hobije da bih se njima bavila, ali ni imanje da ga obrađujem. Planiram da se posvetim porodici, ali i da svojim iskustvom pomognem svim kolegama koji budu tražili savet u borbi za svoja radnička prava – kaže Vimićeva.

Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *