Zaposleni u kompaniji „Alumina“, svojim brojnim primjerima manifestuju radničku solidarnost kakva se rijetko gdje susreće.

Radnička solidarnost u „Alumini“: Obezbijeđeno više od 400.000 maraka pomoći!

Praktično, iz mjeseca u mjesec, ogromna većina radnika u najvećem zvorničkom kolektivu, svojim potpisima, uključuje se u akcije solidarnosti i dio sredstava izdvaja od svojih zarada. Najčešće je novčana pomoć potrebna za liječenje bolesnih kolega ili članova njihovih porodica, ali i drugih, znanih i neznanih, oprhvanih teškim bolestima i drugim nevoljama i nedaćama koje mogu da zadese ljudski rod.

U proteklih sedam godina, uz svaku isplaćenu platu, zahvaljujući solidarnosti zaposlenih, obezbijeđeno je više od 400.000 konvertibilna maraka! U ovu solidarnost uključeno je više od 40.000 potpisa koje su radnici „Alumine“ dobrovoljno stavili da im se od mjesečnih primanja odbije dio novca za liječenje onih kojima je to potrebno.

U sindikalnoj organizaciji metalske industrije i rudarstva kažu da, koliko god se činilo da su teška vremena iza nas, pojedinačni slučajevi uvijek iznova opominju da nesreća nikada ne miruje, da se uvijek moramo držati jedni uz druge i pomagati jedni drugima.

– Ogromna većina radnika kompanije „Alumina“ uspjela je da očuva taj duh jer znaju da prepoznaju tuđu nevolju i muku, doživljavajući je kao svoju – kaže Živka Pavlović, potpredsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva i predsjednik Komisije za pomoći radnicima, i naglašava da radnicima ne treba mnogo vremena da se organizuju da bi sakupili i pružili pomoć, ponekad nedovoljnu, ali uvijek u granicama mogućnosti.

Ona kaže da se humanost radnika ogleda i u pomoći kolegama u slučaju smrtnog slučaja, teške bolesti, teškog materijalnog stanja, poplava, požara, ili bilo koje druge nevolje koja se ne može predviđeti.

– Najljepše u svemu tome je da se više ne postavlja pitanje hoće li radnici solidarno pomoći, nego koliko i kako mogu da pomognu – ističe Živka Pavlović.

Uz široke akcije solidarnosti, humani ljudi, često samoinicijativno, među kolegama, u svom radnom okruženju, organizuju prikupljanje novčane pomoći, o čemu smo, u više navrata, pisali u ovom informativnom glasilu.

U priči o najljepšim lekcijama ljudske solidarnosti, zasigurno, „ima mjesta“ i za „Aluminine“ dobrovoljne davaoce krvi, koji godišnje, iz svojih vena, poklone više od 200 doza tečnosti koja život znači.

(Izvor: Bilten „Alumine“)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *