Stigao nam je i juni, mjesec kada završava proljeće i počinje ljeto, a s njime i sve topliji dani, ali i noći. Ipak, ovaj mjesec zna biti prevrtljiv, što nam dokazuje i ove godine. U nekim je dijelovima zemlje počeo s vremenskim nepogodama poput tuče, a neki se krajevi pak bore sa sušom.

Lettuce and potatoes growing in the vegetable garden. Summer shot taken at ground level.
Lettuce and potatoes growing in the vegetable garden. Summer shot taken at ground level.

Kako god bilo, trebamo biti svjesni da je poljoprivreda proizvodnja pod vedrim nebom i da na vremenske prilike ne možemo uticati, ali na njih trebamo biti spremni.

Još stignete i sa sjetvom, pogotovo začinskih biljaka
Iako je glavna sjetva u vrtu obavljena tijekom proteklih mjeseci, još uvijek stignete posijati ono što ranije nije niknulo, stradalo je tijekom grada, suše i slično. Možete posijati i biljke koje će kasnije stvarati rod koji će biti spreman za branje krajem ljeta.

Tako još uvijek stignete sijati mahune, grah, salatu, tikvice, radič, repu, kineski kupus, mrkvu, blitvu i slično. Za neke kulture juni je mjesec završetka vegetacije poput graška, pa oslobođene gredice možemo iskoristiti za sadnju i produžiti sezonu branja povrća.

Idealno je vrijeme i za sadnju začinskih biljaka koje vole toplinu i dosta sunca poput bosiljka, vlasca, origana, kadulje i majčine dušice. Nije kasno ni za jednogodišnje cvijeće koje će krasiti vaše terase, balkone i dvorišta, a stigne cvjetati sve do početka jeseni. Ne zaboravite ni redovito uklanjanje ocvalih cvjetova, njihovu prihranu i redovno zalijevanje odstajalom vodom.

Vrijeme je berbe povrća i voća, a stiže i žetva žitarica
Ranije posijani usjevi dolaze u vrijeme za berbu, tako se počinju brati salate, mladi grašak te rane sorte kupusnjača, a vadi se i mladi krompir te luk srebrenac. Pred kraj mjeseca dolaze i prvi plodovi paradajza, paprika, mahuna i tikvica. Povrće koje još nije spremno za berbu njeguje se, zalijeva, okopava, ali štiti i od bolesti i štetočina. Podsjetimo, vrtlarima koji uzgajaju povrće na manjim površinama, pomoći će neki od prirodnih pripravaka, kao što je onaj od sode bikarbone ili mlijeka.

Osim povrća za branje nam stižu i voćne vrste. Tako se tijekom ovog mjeseca može uživati u trešnjama, višnjama, jagodama, bobičastom voću poput malina, borovnica, ribizla, joste, ogrozda i slično. Tijekom juna bere se i ljekovito bilje koje se kasnije suši poput žalfije, nane, stolisnika, gospine trave i kamilice. Krajem mjeseca kreće i žetva pšenice, ječma, raži, zobi i tritikala.

U ovom periodu voćari trebaju obaviti zaštitu voćaka od bolesti i štetnika. Formira se i mladi voćnjak i uklanjaju vodopije, grane koje se križaju, oboljele ili slomljene. U junu se kod nekih voćnih vrsta radi i prorjeđivanje plodova, a neke grane će trebati i podbočiti.

Napravite kompost i malč
Tijekom toplijeg vremena, pogotovo kada ima dosta vlage i trava brzo raste pa će ju trebati kositi jednom tjedno. Pokošenu travu kao i ostatak zelene mase poput granja, cvijeća i slično, iskoristite za dobivanje kvalitetnog komposta kojim ćete kasnije obogatiti vrtno tlo i nagraditi biljke.

Pokošena trava se može iskoristiti i za malčiranje vrta, samo pazite da ne sadrži sjeme. U tu svrhu možete koristiti i slamu, lišće, piljevinu, komadiće drveta i slično. Ovo je dobar mjesec i za šišanje i oblikovanje živica i grmova.

Korovi, štetnici i bolesti u vrtu
Već je intenzivno krenula borba s korovima. U junu će trebati i okopavati kulture, a neke i zagrnuti poput mahuna, paprike, paradajza, patlidžana. Kada se kopa, najbolje je korov iščupati i iznijeti iz nasada kako se korijen ne bi ponovno primio što se naročito događa kod slatkovine. Kako biste izbjegli korove, a i zadržali vlagu u tlu možete malčem zaštiti biljke, pogotovo u vrijeme suše.

U ovom se mjesecu javlja i velik broj štetočina, ove godine posebno lisnih uši, pa pratite njihovu pojavu, a to možete i pomoću žutih ili plavih ljepljivih ploča. Također, zbog povišene vlage i topline trebamo biti spremni i na pojavu gljivičnih bolesti poput plamenjače, pepelnice, sive plijesni… Kako biste izbjegli njihovu pojavu nemojte zalijevati biljku po listovima kako se ne bi stvarala vlaga, a za zaštitu koristite odgovarajuće pripravke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *