Ukoliko niste stigli obaviti sjetvu u vrtu tokom aprila, nema panike jer većinu povrtnih vrsta i cvijeća možete posijati i u maju. Idealan je mjesec i za novi travnjak. Pripazite, na biljkama se počinje javljati veći broj štetočina

planting of seedlings green pepper closeup on a background of the ground. candid photos.shallow depth of field

Poljoprivreda je proizvodnja pod vedrim nebom, a vremenski uslovi su i ove godine to dokazali. Visoke temperature, mraz i suša samo su dio problema ovoga proljeća, a da ni ne spominjemo pandemiju koja je već ostavila svoj trag.

Međutim, pustimo brige na stranu i nadajmo se da će sljedeći mjesec donijeti bolje uslove jer, s njim nam stiže toplije vrijeme, ali i veći broj radova u vrtu.

Ukoliko niste stigli obaviti sjetvu tokom aprila, nema panike jer većinu povrtnih vrsta i cvijeća možete posijati i u maju. Ipak, treba uzeti u obzir i zadnju mogućnost pojave mraza koja je u našim krajevima 19. maju.

Direktna sjetva na gredicama
Prazne gredice se prekopavaju i na njih se dodaje stajsko đubrivo ili kompost. Poštujući plodored, na njih direktno možete sijati salatu, mrkvu, peršin, ciklu, blitvu, rotkvu, korabu, krastavce, tikvice, dinje, lubenice, bundeve, grah mahunar i zrnaš, bamiju i kukuruz šećerac.

Zavisno od vremenskih uslova, možemo sijati i grašak, no treba imati na umu da on nije ljubitelj suše i vrućine, a onom ranije posijanom možete osigurati potpornje za rast kako se ne bi previše polegnuo. U maju se mogu saditi i začinske biljke.

Presadnice – postepeno ih iznosite van i ne sadite po vjetru
Sredinom maja, kada prođe opasnost od mraza, posadite presadnice paradajza, paprike i patlidžana uzgojene u toplom klijalištu, ali i krastavce, tikvice, dinje i lubenice. Prije sadnje, presadnice je poželjno povremeno iznositi u vanjski prostor kako bi se prilagodile vanjskim temperaturama. Vodite računa i da ih ne sadite po vjetru jer on povećava transpiraciju i stres kod mladih biljaka.

Maj je mjesec sadnje rasada – smanjimo stres presađivanja

Nakon što ste ih posadili, presadnice dobro zalijte. U slučaju da postoji opasnost od hladnoće, a posadili ste ih na otvoreno, zaštite ih agrotekstilom.

Naravno, kako niče sve u vrtu tako niču i korovi. Zato je tek iznikle biljke potrebno na vrijeme osloboditi od korova kako im ne bi uzimao hraniva, zagušio ih te ih ne onemogućio rast.

Sezonsko cvijeće – kod kupovine gledajte da imaju zdrav korijen i pupove
Dvogodišnje cvijeće poput maćuhice, šeboja i potočnica polako završava svoj životni ciklus i postupno ih možemo zamijeniti jednogodišnjim biljkama odnosno ljetnicama koje će vrt krasiti sve do jeseni. To su na primjer begonija, dalija, kadifice, vinke, vodenike, neven, prkos i sl. Na početku maju još možete posaditi i dalije, gladiole te ostalo osjetljivo lukovičasto cvijeće koje cvate ljeti.

Radovi u maju: Kako da vaša bašta zasja gladiolama i dalijama

Već je na veliko u prodaji sezonsko cvijeće koje je najbolje presađivati na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. Kod kupovine presadnica cvijeća gledajte da imaju zdrav korijen, krem do bijele boje i otvoren bar jedan cvijet ili da mu se vide pupovi.

Kada ste sigurni da neće više bit mraza, na otvoreno možete iznijeti fikuse, limune, kaktuse i slične biljke koje u loncima preko ljeta držite vani. Nemojte ih odmah izlagati jakom suncu da se ne oprže.

Idealan mjesec za novi travnjak
Maj je idealan mjesec za podizanje novog travnjaka bilo sjetvom ili travnim busom. Zemljište treba dobro pripremiti i usitniti i na njega sijati travu. Nakon toga sjeme plitko izgrabljati u tlo i povaljati valjkom ili potisnuti lopatom. Travke bi bilo poželjno zalijevati jer su osjetljive na sušu.

Riješite se krtica biološkim metodama i prirodnim sredstvima

Berbe u vrtu
U maju možete brat mladi luk, rotkvice, salatu, mladi grašak, bob, špinat…, ali naravno, sve zavisi od toga kada ste ih posijali, a dozrijevaju i prvi plodovi jagoda i trešanja. Ljekovito bilje se takođe bere u maju pa ne zaboravite na koprivu koja vam može poslužiti i kao odlično đubrivo u vrtu, majčinu dušicu, matičnjak, bokvicu, ali i zovu od koje se pravi fini domaći sok.

Štetočine koje se javljaju
Čim postane toplije, javljaju se brojni štetni organizmi, ali i korisni insekti poput bubamara, pčela i bumbara. Na velikom broju biljaka javljaju se lisne vaši, a s njima se hrane bubamare pa ih ne morate odmah suzbijati. Vodite računa i o tome da se u maju javlja prva generacija krompirovih zlatica koje treba na vrijeme skupiti i uništiti, a što prije suzbijete prvu generaciju, manju ćete najezdu imati kasnije.

Kako se riješiti puževa u vrtu?

Probleme stvaraju i puževi pogotovo kada je riječ o vlažnim uslovima pa ih na vrijeme treba sakupiti i skloniti iz vrta. Neizostavne su voluharice i krtice koje kopaju tunele i između ostalog, hrane se korijenjem biljaka. Rastjerati ih možete redovno obilaskom vrta, prekopavanjem ili omesti plastičnim bocama nataknutim na štap.
(Agroklub)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *