Načelnik opštine Milići pisao vlasniku kompanije AD "Boksit" i predložio da se i Republika Srpska uknjiži na Rajka Dukića

Kompanija “Boksit” iz Milića tužila je Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog neosnovanog bogaćenja, saznaje portal CAPITAL.

Naime, UIO BiH ove godine nije usvojila odluku o količini dizel goriva na koje se ne plaća putarina, vodeći se odlukom Savjeta za državnu pomoć BiH koji je ocijenio da je takva pomoć nezakonita i da narušava konkurenciju.

To je bio povod da “Boksit” tuži UIO BIH, jer je kompanija iz Milića ranije bila oslobođena plaćanja putarina za gorivo koje koristi rudarska mehanizacija.

Svake godine smo bili oslobođeni plaćanja putarina za oko milion litara goriva, što je u novcu oko 400.000 KM. Kako ove godine tog goriva nije bilo, logično je da smo tužili Upravu koja nije donijela odluku o raspodjeli”, kaže za CAPITAL predsjednik kompanije Rajko Dukić.

Kaže da je „Boksit“ ovu povlasticu koristio godinama, te nikada nijedan litar nije potrošen nenamjenski.

Tobože država štiti konkurenciju. Dok Evropa štampa novac i pomaže svoju privredu mi zakidamo rudarstvo. To je nečuveno”, zaključuje Dukić.

U UIO BiH ne vide svoju odgovornost, pa su u sporu istakli nedostatak pasivne legitimacije.

Smatramo da ne možemo biti tužena strana, jer Uprava nije ni nadležna za donošenje spornih odluka”, navode iz Uprave.

Podsjećamo, BiH je godinama unazad donosila posebnu odluku prema kojoj je gorivo koje se sipa u mašine i mehanizaciju, a koje se koristi u rudnicima, oslobođeno putarine od 0,40 KM jer ne izlaze i ne koriste javne puteve.

Riječ je o značajnoj finansijskoj podršci. Ove godine je planirano da se odobri 86 miliona litara goriva koje nije opterećeno putarinom, čime se BiH odriče 34,5 miliona maraka iz budžeta.

Ta odluka je ove godine izostala, a osim toga Savjet za državnu pomoć je zatražio da rudnici i termoelektrane vrate dodijeljeni podsticaj u prošloj godini.

Za razliku od njih, na podsticaj i dalje mogu računati „Željeznice Republike Srpske“ i “Željeznice Federacije BiH”, jer po ocjeni Savjeta, pomaganje jedina dva preduzeća u željezničkom saobraćaju ne može narušiti konkurenciju.

Ako je za utjehu privrednicima, UIO je stopirala naplatu 30 miliona maraka od rudnika i termoelektrana po osnovu putarina od kojih su prošle godine oslobođeni i odgodila izvršni postupak upravo zbog sudskih sporova koji su protiv nje pokrenuti.

CAPITAL: D. Tovilović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *