Ako vjernik posti, obavlja svoj namaz u džamiji, ne uznemirava drugoga, ako se prema drugome lijepo ophodi i pri susretu osmjehne, ako udijeli siromašnome, on se zaista može nadati da je uspio i da mu se Allahova nagrada i milost već osmjehuju, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Zajimović

Ramazan je najodabraniji mjesec u godini. Svi muslimani svijeta kao takvog su ga prihvatili, jer on je mjesec posta, Kur’ana, zajedničkog obavljanja namaza. On je mjesec milosti, solidarnosti i davanja, preispitivanja, razmišljanja, jačanja porodičnih i društvenih veza.

Bistrina uma

– Ramazan je čišćenje od svega ružnog i lošeg. Po danu se ibadeti postom tijela i duše, dok se noći krunišu dobrovoljnim ibadetom, klanjanjem teravih-namaza, provođenjem što većeg dijela noći na namazu, oživljavanjem ramazanskih dana i noći učenjem Kur’ana, istigfara, dova, salavata i činjenjem drugih dobrih dijela. Osim ustezanja od jela, pića, spolnog odnosa, ovo je mjesec ustezanja od srdžbe, a promoviranja i promicanja međusobne solidarnosti i sinergije. U njemu bi trebalo pokazati suosjećajnost i bliskost, a kloniti se sebičnosti i ignoriranja – kazao je Zajimović.

Ističe da nam je ramazan svima potreban, jer nas ispunjava i ostavlja naše duše bogatijim i sretnijim.

– Ramazan je idealna prilika za vježbu uma i tijela. Možemo postići izvanredne rezultate na usavršavanju toga troje ako im posvetimo dovoljnu pažnju. To će nam se vratiti duševnim i tjelesnim smirajem za kojim žudimo, kao i za bistrinom uma koji će biti sposoban da razlikuje dobro od lošeg, ispravno od neispravnog, što je i jedno od značenja Kur’ana i cilj ramazanskog posta – ističe Zajimović.

Navodi i da ne treba zaboraviti da se Božija blizina i zadovoljstvo postižu približavanjem drugom čovjeku, razumijevanjem drugoga, odnosno materijalnom i moralnom podrškom.

– Nije moguće biti blizak Bogu i dobar vjernik, a u isto vrijeme biti u stalnoj ili čestoj svađi i zavadi sa svojim bratom i komšijom ili netrpeljiv prema ljudima. Istinskom blizinom i suosjećanjem s ljudima mi trasiramo vlastiti put kojim se približavamo Bogu, jer nam Allah,  dž. š., naređuje da se brinemo jedni o drugima, da se pomažemo u dobročinstvu i budemo solidarni, da svjedočimo vjeru tako što ćemo biti radost svome bratu i komšiji – navodi Zajimović.

Zajednički život

Posebno naglašava da dosta naših sugrađana koji su različitih vjeroispovijesti znaju za značaj ramazana, poštuju naš post i naše ibadete, ali i zajedno s nama uživaju u ovoj blagodati.

– Duboko sam uvjeren da mi u BiH imamo dobru podlogu i historijsko iskustvo za razvijanje zajedničkog života i koegzistenciju različitih nacionalnih, jezičkih i vjerskih zajednica. Bili smo i možemo i dalje biti jedinstven evropski prostor zajedničkog života različitih vjera i kultura. To smo mnogo puta u prošlosti pokazali i po tome bili prepoznatljivi – tvrdi Zajimović.

Recept za bliskost

– Sve vrijeme u Kur’anu Uzvišeni Allah nam govori o zajedničkom džematskom djelovanju o sinergiji. Bit sinergije jeste pridati vrijednost razlikama, poštovati ih, graditi snage, kompenzirati slabosti. Ako išta nedostaje ovom narodu da njegovi članovi budu bliži jedni drugima, onda je to empatija, sinergija i odlučnost da se izađe iz okova sebičnosti i vrati svojim iskonskim korijenima čovjeka kao društvenog bića. Da pokušamo živjeti jedni s drugima, a ne jedni pored drugih. Eh, ramazan i sve njegove teravije, post, zajednički namazi, mukabele, sadekatu-l-fitr, zekat, iftari, porodična i komšijska sijela, idealan su recept za veću bliskost jednih s drugima – pojašnjava Zajimović.

(tekst/foto Dnevni avaz)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *