U Karakaju na području Zvornika određena je lokacija gde će se graditi zgrada sa 34 stana, čime će se konačno zatvoriti kolektivni centar u ovoj zajednici.

Raspuštanje kolektivnih centara u Zvorniku: Stanove dobijaju 34 porodice
FOTO: Blic-Kolektivni centar Karakaj

Prema projektu CEB 2 „Zatvaranje kolektivnih centara“, koji se realizuje u celoj BiH, gradska uprava u Zvorniku obavezna je bila da obezbedi lokaciju i priključke za gradnju stambene zgrade.

Bojan Ivanović, zamenik gradonačelnika Zvornika kaže da u kolektivnim centrima žive 34 porodice, a upravo će toliko stanova biti i izgrađeno.
– Nedavno smo sa predstavnicima resornog ministarstva obišli određene lokacije gde bi se mogla graditi stambena zgrada i odredili da to bude u Karakaju. Definisali smo i ostale obaveze koje se tiču lokalne zajednice, a obuhvataju obezbeđivanje priključaka za stambenu zgradu, dozvola i drugih aktivnosti – rekao je Ivanović.

U 2 kolektivna centra u Zvorniku žive 34 porodice, sa ukupno 72 člana. To su, uglavnom, socijalno ugrožene porodice kojima se mesečno obezbeđuju higijensko-prehrambeni paketi koje im lokalna uprava deli kroz projekat „Narodne kuhinje“.

Niko od stanovnika ovih centara nije želeo pred naš objektiv jer su im, kažu, dosadile brojne ekipe koje su pisale o njihovom životu, ali se još ništa nije promenilo, odnosno njihovo stambeno zbrinjavanje se sporo odvija.

Kažu, i sami su čitali puno o tome, ali nikako da se krene sa sprovođenjem dogovorenih aktivnosti.

Porodice koje žive u kolektivnim centrima, odnosno barakama u Karakaju i bivšem „Inženjeringu“ su, uglavnom, napustile svoja ognjišta u FBiH i nisu uspela da sebi obezbede krov nad glavom.

Najveći problemi kolektivnih centara u Zvorniku su zajednička kupatila, te činjenica da veš moraju da peru ručno, ali i loša izolacija te je zimi jako hladno i teško se zagrijavaju prostorije, dok su leti nesnosne vrućine. Najveći deo ovih ljudi nema posao i rade za dnevnicu. Prošle godine, u aprilu mesecu, izgorela je jedna baraka kolektivnog centra kod železničke stanice u Karakaju, ali srećom nije bilo žrtava, kao ni pre 5 godina kada su izgorele dve barake koje su se nalazile preko puta zvorničke fabrike „Alumina“.

Prema ranijim najavama projekat izgradnje stanova za korisnike iz kolektivnih centara u Zvorniku je vredan oko 1,4 miliona evra, od čega je učešće lokalne zajednice oko 300.000 evra kroz obezbeđenje lokacije, dozvola i priključaka.

Rade Jokić za Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *