Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, u mezarju u Memićima u Gornjoj Kalesiji počeo je proces reekshumacije 53 ranije ukopane žrtve, a kako bi im se dodali posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni.


275007f8dfb4a11355558bf460d7f8c6Kako je saopćeno iz Instituta za nestale osobe BiH, tokom ove sedmice u Memićima će se svaki dan otkopati najmanje 10 mezara, nakon čega će se reekshumirati posmrtni ostaci žrtava, te im se pridodati dijelovi njihovog skeleta koji su na različitim lokalitetima pronađeni i identificirani u godinama nakon njihovog ukopa.

– Radi se o žrtvama koje su nastradale u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima. Posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni u masovnim grobnicama Crni vrh i Ramin grob, a neki dijelovi tijela su pronađeni i na pojedinačnim površinskim lokalitetima – navodi se u saopćenju.

de3b78dd40ae5d1b5fda0715176e42f7

Reekshumacije i reasocijacije dijelova skeleta na kojima rade antropolozi ICMP rade se pod rukovodstvom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a uz pristanak i prisustvo porodica žrtava koje se reekshumiraju te istražitelja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

– Jučer i danas su reekshumirani posmrtni ostaci 21 žrtve, a planirano je da se kompletan postupak reekshumacije i reasocijacije posmrtnih ostataka za 53 žrtve okonča do petka – dodaje se u saopćenju INOBiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *