Ribolovci iz Češke za jedan dan ulovili tri mladice, sve ribe uredno vraćene u Drinu (FOTO+VIDEO)

Ranije smo pisali o dolasku turista, sportskih ribolovaca iz Češke kako bi pokušali da ulove ribu mladicu, kraljicu Drine. Odmah po dolasku, jednom od pristiglih ribolovaca na obali Drine se posrećilo, ali prethodnog dana trojica sportskih ribolovoaca uspjeli su da ulove čak tri mladice u rijeci Drini i to na potezu Fakovići-Sikirići.

Iskrena ljubav prema ribolovu, čuvanje ribljeg fonda, vraćanje kapitalnih primijeraka nazad u rijeku jedini je recept da se grupi ribolovaca desi da tri mladice ulovi za jedan dan. Upravo ribolovci iz grada Znojmo u Češkoj vode se ovim pravilima i svoje prvobitno razočarenje dolaskom i pogledom na rijeku Drinu koja je imala vodostaj od 285 centimetara i potpuno zamućena, ubrzo su zamijenili oduševljenjem, kada su uspjeli upecati kraljicu Drine.

Ovaj način ribolova kojeg ispoljavaju turisti iz Češke nekoliko godina unazad nije promakao ni ribočuvarima iz Bratunca koji su prilikom prodaje dozvola, podijelili informacije od važnosti za ribolovce i uputili iskrenu zahvalnost što se sa pažnjom ophode prema Drini i ribi.

Jedna od ulovljenih mladica bila je duga 91 cm i teška 8 kilograma, ostale dvije su bile približne veličine. Ribe su prethodnog dana ulovljene na mamac COF, ručna proizvodnja vrsnog umjetnika u ovom poslu Miljana Marinkovića Zuby-a.

Jučerašnje borbe na rijeci Drini sa kraljicom mladicom trajele se oko pet minuta, a posebno je zanimljiv učinak mamca COF koji je u suštini gumena varalica sa olovnom glavom i podsjeća na sipu dok se vozi kroz vodu.

 

Pauze od ribolova, turisti iz Češke provodili su u kvalitetnim brtunačkim ugostiteljskim objektima, Točak za ručak i “Korzo” za doručak uz burek. Mali broj ribolovaca koji se zatekao na Drini ovih dana dijelili su savijete gostima iz Češke na jeziku koji je kombinacija, našeg, ruskog, engleskog, njemačkog i mimike, što još jednom govori o gostoljubivosti naroda koji ovdje živi i koliko je turzam u ovoj oblasti potencijalan.

Ribočuvari SRU “Bistro” Zvornik zadovoljni su nastavkom saradnje sa ribolovcima iz Češke koji već godinama dolaze na obale Drine kako bi lovili mldaice, prema njihovim riječima ovaj put su što se varalica tiče na raspolaganju Čestima bili cofovi by Zuby Miljan Marinković, peševi Željko Čolović Užice, i glavinjare Branimir Đokić – Kurders Ljubovija.

Korištena oprema u jučerašnjem uspješnom ribolovu su štapovi 3m i tb 100+gr, mašinice 5000 i veće. Strune osmonitne 0,24mm, fluorokarbonski predvezi 0,56mm, a kopče AS tech Banjaluka, handmade Alen Desančić.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *