Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvaljuje svim vjernicima, imamima i članovima džematskih odbora koji su nakon jučerašnjeg djelimičnog otvaranja džamija pokazali odgovornost u pridržavanju i provođenju propisa i preporuka.

Istovremeno, Islamska zajednica još jednom apelira na sve članove da pokažu samokontrolu i odricanje kako bi se djelimično otvaranje džamija provelo bez bilo kakvog rizika za zdravlje ljudi.

Vjernici se pozivaju da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da se u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.
dzamija_kuslat_dzuma_ramazan_AA02 (1)

– Vjerovatno, zbog obavezne distance, neće biti prostora za sve vjernike koji žele klanjati džumu u džamiji, zato molimo članove Zajednice da većina i dalje klanja kod svoje kuće – ističe se u saopćenju, javlja MINA.

Iz Rijaseta još jednom naglašavaju da prema Instrukciji koju je usvojio Rijaset 17. aprila ove godine u džamiju ne dolazi osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirusnu infekciju, koja ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje), koja je mlađa od 18 ili starija od 65 godina, koja se nalazi u propisanoj izolaciji, te koja ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu ko je u samoizolaciji.

Nažalost u RS je i dalje vanredno stanje do 11 maja 2020 godine do kada važi odluka o zabrani okupljanja u vjerskim objektima na prostoru RS-a, nakon čega se očekuje ublažavanje mjera. Kako saznajemo : Vlada RS spremna je predložiti ukidanje vanrednog stanja.

Vlada RS-a spremna predložiti ukidanje vanrednog stanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *