Grad Banjaluka rizikuje milionske gubitke u slučaju tužbi priređivača igara na sreću 
Istraživanje koje je prošle godine bilo sprovedeno u tri osnovne i tri srednje škole u uzrastu od 11 do 20 godina na području Novog Sada pokazalo je da najmlađi kockarski zavisnik ima samo 12 godina.

Nedavno je i jedno upozorenje na društvenim mrežama alarmiralo mnoge roditelje.

 Apel da ljudi, a pogotovo djeca ne idu u kladionice. Bio sam maloprije u jednoj kladionici gdje je klinac “pukao” 40.000 dinara koje su mu roditelji poslali – navodi se u jednoj anonimnoj poruci koja je objavljena na storiju Instagram stranice “Moj_beo_grad_”.

Čak 16 maloletnika zavisnih od klađenja tokom prethodne tri godine lečilo se na Institutu za mentalno zdravlje, a najmlađi ima samo 12 godina! Međutim, mnogi maloljetnici u ovoj ustanovi liječe zavisnost od narkotika i alkohola, a često su zavisni od sve tri pošasti!

Psihijatar upozorava roditelje

Psihijatar dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti pri Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, objasnio je ranije za Kurir da u njihovu dnevnu bolnicu dolaze deca od 15 do 18 godina.

– Jeste zabrinjavajuće to što se 16 njih javilo na liječenje u prethodne tri godine. Postavlja se pitanje koliko ima onih koji se nisu javili i koliko njih je na putu da postane zavisno. To je pitanje od sistemskog značaja, da ne kažem nacionalnog – kako to da se u zemlji u kojoj je to zakonski odlično regulisano nalazimo u situaciji da mladi dolaze na lečenje?! Po definiciji, tu decu u svet igara na sreću uvode roditelji, rođaci, starija braća. Ta djeca su u tu priču ušla u završnim razredima osnovne škole, jer kod nas dolaze sa 15 godina sa već razvijenom zavisnošću – objasnio je ranije dr Mladenović i dodao da je posebno opasno kockanje i klađenje preko interneta, koje je veoma rasprostranjeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *