Roditeljska kuća u Tuzli od sutra na raspolaganju roditeljima i djeci koja se bore sa karcinomom

Roditeljska kuća u krugu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, kojom upravlja Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, sutra će biti otvorena uz prigodnu svečanost u okviru manifestacije “Dani vakufa 2024”, koju Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH tradicionalno organizira već 12. godinu zaredom.

Svečanom otvaranju Roditeljske kuće u Tuzli, koje je najavljeno za 14.00 sati, prisustvovat će predstavnici Države Kuvajt i zvaničnici Federacije BiH, čelnici Islamske zajednice u BiH te predstavnici iz javnog političkog i kulturnog života naše zemlje.

Ova kuća od sutra će pružati smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, te pružiti psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja oboljelih mališana.

Islamska zajednica je od samog početka prepoznala značaj ovog objekta i njegovu ulogu za širu društvenu zajednicu. Na poziv Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, Islamska zajednica u BiH se putem Vakufske direkcije aktivno uključila u obezbjeđivanje sredstava za ovaj projekat.

– Bosna i Hercegovina će, nakon Sarajeva, dobiti drugu Roditeljsku kuću u Tuzli, koja predstavlja trajno dobro, a od koje će koristi imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica. Djelujući kroz ovakve projekte Islamska zajednica u BiH pokazala je da blagovremeno reaguje na društvene izazove i javni interes, ali prvenstveno da je njena i misijska uloga pomagati društveno korisne projekte, a posebno ugrožene kategorije društva – naveli su iz Vakufske direkcije.

Istakli su da posebnu zahvalnost duguju Vladi Kuvajta koja je osigurala najveći dio sredstava za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli i Udruženju “Srce za djecu” koje je iniciralo ovakav jedan važan projekat.

– Vakuf je kruna dobročinstva, što potvrđuje i projekat Roditeljske kuće koji je završen zahvaljujući dobročiniteljima koji su, pokazujući humanost, i pomogli da oboljeloj djeci olakšamo liječenje i damo nadu u ozdravljenje – poručili su iz Vakufske direkcije, kazavši da je u koncept vakufa duboko utkan osjećaj za potrebe zajednice i društva.

Izgradnja roditeljske kuće u Tuzli počela je u junu 2021. godine. Uloženi su veliki napori da se izabere dobar i pouzdan izvođač radova i da se kvalitetno odrade svi pripremni radovi, što je na kraju i urađeno.

Roditeljska kuća u Tuzli raspolaže sa 400 metara kvadratnih životnog prostora. Sastoji se od pet smještajnih jedinica sa pet apartmana koje imaju odvojena kupatila, a zajedničke prostorije su kuhinja, vešeraj, dnevna soba i igraona.

Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla trenutno se desetoro djece liječi od malignih bolesti, a svake godine otkrije se 12 do 15 novih slučajeva ovakvih bolesti kod djece.

Blizina roditelja i članova porodice u procesu liječenja igra bitnu ulogu, a Roditeljska kuća na tom putu sada je mjesto sigurnosti jer će omogućiti porodicama da su na okupu. Gradnja ovakvih objekta jasna je poruka djeci i roditeljima da nisu sami u svojoj borbi.

– Roditeljska kuća je više od pukog smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim roditeljima, braćom i sestrama i porodicom – naveli su su iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

(faktor.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *