Možda živiš u gradu i u ovo doba godine zavidiš ljudima sa sela, jer mogu da uzgajaju zdrave namirnice za svoju porodicu. Ako imaš terasu ili balkon, nešto možeš da uzgajaš i u gradu. Bitno je samo da biljke imaju dovoljno svjetlosti.

Evo šta možeš da zasadiš sad, i da uživaš u plodovima za koji mjesec.

Začinsko bilje

Začinjsko bilje se lako može posaditi u saksije, i odličan je izbor za male balkone. Ove biljke nisu mnogo zahtjevne, pa su pogodne i za početnike. Možeš posaditi ruzmarin, bosiljak, nanu, peršun, majčinu dušicu, kadulju.

Bosiljak, osim što je odlična začinska biljka, može da služi i kao repelent za komarce.

Povrće

Postoje kulture koje se mogu gajiti na balkonu i ne zahtjevaju mnogo mjesta. To su npr: šeri paradajz, paprike, mahunarke, rukola, zelena salata, blitva…

Uz malo truda možeš da uzgojiš svoje zdravo povrće. Nećeš više morati razmišljati o porijeklu namirnica kupljenih u marketu, niti o njihovoj svježini.

Možda ono što zasadiš neće biti dovoljno za porodicu, ali svakako će te obradovati zdravi plodovi s vremena na vrijeme.

Bobičasto voće

Dobra vijest je da na terasi možeš zasaditi i neko voće. Najpraktičnije su jagode i maline. Obrati pažnju na to da im treba dosta svjetlosti da bi sazrele, bar 6h dnevno sunčeve svjetlosti.

Tvoj mali vrt, osim što će ti donijeti jestive plodove, biće i divan dekor za tvoj balkon. Briga o biljkama je, takođe, dobra antistres terapija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *