Sastanak načelnika i gradonačelnika iz oba entiteta u cilju poboljšanja života svih građana
Domaćin skupa Sead Džafić načelnik Kalesija

U kabinetu načelnika Kalesije, danas je održan sastanak načelnika i gradonačelnika općina i gradova sa kojima graniči naša općina. Sastanku su prisustvovali Sead Džafić, gradonačenici Tuzle i Zvornika Jasmin Imamović i Zoran Stevanović te načelnici Živinica i Osmaka Samir Kamenjaković i Ljubo Petrović te savjetnik načelnika Sapne Ismet Omerović.
Tema ovog okupljanja načelnika je međuopćinska saradnja i pomoć te zajedničko rješavanje problema i zajedničko “nastupanje” po pitanju projekata ka većim nivoima vlasti.

Ja želim da se zahvalim svima koji su došli na ovaj moj poziv. Tu smo da “podignemo” komšijske odnose na jedan veći nivo. Razgovarali smo o infrastrukturi i povezivanju ovih općina. Sa svim ovim načelnicima ima mogućnost zajedničkih poslova, a kada je u pitanju Tuzla najviše smo razgovarali oko puta koji vodi prema Seljublju da to rješimo i da naši građani imaju bolju putnu komunikaciju ka gradu”, govori načelnik Kalesije Sead Džafić.
Ovakav sastanak pohvalio je i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović koji je u Kalesiji započeo svoj prvi posao tako da kaže da ga emocije vežu za ovu općinu.

Sastanak načelnika i gradonačelnika iz oba entiteta u cilju poboljšanja života svih građana
Proradile emocije kod zvorničkog gradonačelnika

“Svaka čast načelniku Džafiću što nas je ovako okupio. Mi smo danas razgovarali o našim problemima, ali i rješenjima. Mi najviše imamo poteškoća sa Sapnom, gdje su njihove katastarske knjige stoje u Zvorniku, a matične knjige su u Sapni, pa ćemo raditi na tome da to ujedinimo kako ne bi građani ispaštali i kako bi to završavali na jednom mjestu. Mi želimo da se upoznamo i da napravimo jednu osnovu da zajednički apliciramo i da pomognemo svi našim građanima da imaju bolji život”, rekao je gradonačelnik Zvornika.

Sastanak načelnika i gradonačelnika iz oba entiteta u cilju poboljšanja života svih građana
Gradonačelnik Tuzle u društvu zvorničkog

“Ja sam rado prihvatio poziv da budem danas ovdje. Mi se moramo vezati u interesu građana u BiH. Mi imamo normalne odnose u privredi, tu ne postoje granice i ne treba da ih bude. Došlo je do jedne normalizacije i skidanja “ograda u glavama” pojedinih u sportu, kulturi i drugim granama. Mi treba da se vežemo i obradovao me je poziv da budem u Kalesiji. Želim da idemo u zajedničkom interesu prema većim organima i međunarodnim institucijama. Biće dosta IPA fondova, a mi moramo imati timove koji će nam raditi projekte da dobijemo novac i pomognemo našim općinama i gradovima”, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na satanku načelnika bilo je riječi i o novom projektu kada je u pitanju infrastruktura, a to je povezivanje Kalesije pored TC Omega asfaltnim putem sa Drvenicima (RS).

“Pa to je jedna dobar projekat i nadam se da neće biti jedini. Mi moramo sarađivati i kada je u pitanju uređenje korista rijeke Spreče kako bi sačuvali naša poljoprivredna polja, tu je također i put Gornja Kalesija – Zelina, ali i rekonstrukcija puta od Memića prema Osmacima. Želimo da sarađujemo i drago mi je da se neko sjetio da organizira ovakav sastanak. Nadam se da će i naš ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH koji je sa ovih prostora pomoći da naše općine zažive i da realiziraju određene projekte”, govori načelnik Osmaka Ljubo Petrović.

S obzirom na ranije preuzete obaveze, sastanku u Kaleisji nije prisustvovao načelnik Sapne, ali je poslao savjetnika Ismeta Omerovića koji je za NEON Televiziju kazao da je jako bitno da se održavaju dobri odnosi između općina, jer niko nama nije preči nego mi sami sebi.

Sastanak načelnika i gradonačelnika iz oba entiteta u cilju poboljšanja života svih građana
Ismet Omerović i Ljubo Petrović

On je još istakao da se nada da će se rješiti problemi po pitanju katastra sa Zvornikom, ali i da će se uraditi zajednički projekat za snabdijevanje vodom Zukića i dijela MZ Međeđa.
Načelnik Živinica Samir Kamenjaković sa načelnikom Kalesije Seadom Džafićem iznio je potrebu što bržeg uključivanja u zajednički projekat spajanja Vukovija pored Farme Spreča asfaltnim putem sa dijelom općine Živinice.

Želim se zahvaliti domaćinu za ionicijativu ovog sastanka. Mislim da će ovakvi susreti biti produktivni i da ćemo mnogo stvari uraditi kada sjedemo za stol. Pozdravljam i ovu ideju načelnika da okupi tu i druge načelnike da pošaljemo jednu pozitivnu priču cijeloj BiH i poruku da zajedno možemo mnogo uraditi”, zaključio je Kamenjaković.
Svi načelnici i gradonačelnici su složni u jednom, a to je da moraju zajedno raditi za dobrobit građana, te su ovaj potez Džafića pohvalili i kazali da je ovo dobar početak saradnje i da će se ona proširivati u narednom periodu na mnogim poljima.

FOTO i tekst
ntv.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *