Sedamnaestogodišnji Podrinjac Ahmo Jašarević na vratima Borusije MenhengladbahAhmo Jašarević je jedan u nizu talentovanih bisera koji svoje porijeklo vuku iz Zvornika i Podrinja. Ovaj sedamnaestogodišnjak rođen je u Austriji, a njegovi roditelji su iz Križevića kod Zvornika, a u ovu alpsku zemlju stigli su devedesetih godina spašavajući živu glavu. Danas, 25 godina poslije, porodica Jašarević ima sina za reprezentacije, Ahmo se rodio 1999.godine i od svoje pete godine nagovjestio da će fudbal biti važan dio njegovog života.

Jašarević je zapažen od skauta nogometnog saveza NSBiH i već je boravio u trening kampu sa svojim vršnjacima prilikom priprema BH kadeta za elitni krug kvalifikacija. Zbog obaveza u školi i prema klubu, Jašarević se nije našao na selektorovom spisku. U međuvremenu na adresu Jašarevića stigao je poziv na probu u Borusiju Menhengladbah. Prema informacijama koje su dostupne Jašarević je sve zadovolji i očekuje se novi poziv za testiranje poslije toga bi se prelazak u ovaj klub trebao privesti kraju.

Jašarević je u sezoni 2014/15 u jedanaest utakmica postigao 17 golova. Imao je još 20 asistencija što ga čini kompletnim ofanzivcem. U sezoni 2016/17 u dosadašnjim utakmicama postigao je 10 golova, od toga šest iz slobodnih udaraca.

Zabilježio je i deset asistencija. Treneri u klubu su izračunali da Jašarević 60 metara istrči za 7.14 sekundi, da ga odlikuje startna brzina, eksplozivnost, te da je upotrebljiv i na drugim pozicijama.

Sedamnaestogodišnji Podrinjac Ahmo Jašarević na vratima Borusije Menhengladbah
Ahmo Jašarević u prodoru

– Rođen sam u Austriji. Imam bh državljanstvo, ali sam mogao uzeti i austrijsko. Nisam prihvatio, jer me zanima samo dres Bosne i Hercegovine – porucio je supertalentirani Jašarević putem BH medija prije dvije godine. Naš fudbalski savez je pokazao odgovornost i Jašarevića uveo u omladinske selekcije, spletom okolnosti ovaj napadač nije nastupio u elitnim kvalifikacijama za kadetsku ili juniorsku reprezentaciju, ali to ne znaci da u narednom periodu neće obući dres najbolje selekcije BiH. Oliver Nevil uporan je u dovođenju Jašarevića u redovve Borusije iz Menhengladbaha.

Razgovarali smo sa ovim sedamnaestogodišnjim Podrinjcem prilikom njegove posljednje posjete Bosni i rodnom kraju.

Kada je sve krenulo, kako je Ahmo počeo da se zanima za fudbal?

Sve je počelo kao igra, a već od moje pete godine startao sam sa pohadjanjem fdbalskih akademija, na kraće periode sam prestajao, ali uvijek se vraćao. Pravo treniranje započeo sam od svoje 13.godine u klubu SK Altheim, a nešto kasnije prelzim u Njemačku i klub SV Schalding-Heining gdje i danas igram. Nastupam za juniorski tim iako sam po uzrastu kadet, ali treneri smatraju da više mogu pružiti u timu juniora što ja i poštujem.

Visoki si 189 cm, ali nisi ograničen na jednu poziciju, ko su fudbalski uzori Ahmi Jašareviću?

Igram poziciju napadača, ljevo krilo i ofanzivnog veznog. Volim igru blizu gola, a poslastica su mi slobodni udarci.Uzori su mi je Lewandovski iz Bayerna i Vedad Ibišević iz Herte. Volio bih postati fudbaler kao Levandovski, a da imam borbenost našeg Ibiševića koji je iz Podrinja kao i ja.Kod Ibiševića me fascinira što je na terenu prava “zvijer” koja napada i grize, a van terena povučen i skroman mladić koji pokazuje kako jedan sportista treba da živi.

 

Koliko često si u Bosni i koji ti je omiljeni dio domovine?

Vezan sam za Podrinje moji roditelji su iz Zvornika, ali i za Kalesiju tu imam dosta rodbine i prijatelja. Nemam omiljeni dio jer cijela Bosna i herecegovina je moja i gdje god da dođem osjećam se kao kod kuće.

 

Ko ti daje najvišu podršku u svemu ovom?

Moj babo Fadil se odrekao mnogo toga kako bih ja imao lakši put u fudbalu. Cijela porodica  stoji iza mene i to mi je ono što najviše znači u životu, bez njih bi sve ovo bilo nezamislivo. Borim se i radim maksimalno, nadam se da ću i uspjeti i sve nas učiniti ponosnim. Školske obaveze su velike i zahvaljujući porodici uspjevam stići i u toku dana zatvoriti relaciju klub-škola-kuća jer mi živimo u Austriji jednom mjestu koje je na granici sa Njemačkom, a klub za koji trenutno nastupam je u Njemačkoj, još uvijek sam maloljetan i ne mogu voziti.

Sedamnaestogodišnji Podrinjac Ahmo Jašarević na vratima Borusije Menhengladbah
Ahmo Jašarević, novinar Avaza i Babo Fadil prije par godina

Reprezentacija?

Zbog spleta okolnosti i obaveza koje nisam mogao odgoditi nisam mogao biti u konkurenciji za elitni krug kvalifikacija kadetske i juniorske reprezentacije BiH. Nadam se da će u skorijoj budućnosti biti prilike da ispunim svoj životni san, a to je nastup za reprezentaciju BiH.

Ovim smo završili razgovor sa našim Podrinjcem koji zna šta želi u svom životu i što je još važnije ima plan i kako svoje želje ostvariti.

Pratit ćemo ovog momka i pružati potrebnu medijsku podršku u ostvarenju njegovih želja.

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *