Alen Šarenić je na početku haotične situacije izazvane pandemijom korona virusom djelovao je kao neko ko se nalazi u pravo vrijeme na pravom mjestu. Ministar zdravlja, a doktor, još specijalizacija iz oblasti epidimiologije, a uz to i Bošnjak u Vladi RS-a djelovao je kao nešto novo i pomalo nestvarno. Stručan i precizan u uputama koje je svakodnevno saopštavao javnosti ulijevale su povjerenje i slušale su se od strane gađana i vlasti bez pogovora.

Šeranićem protiv fudbala
Ministar Šeranić negativno iznenadio sportske radnike

Kako se pandemija smiruje i smanjuje intenzitet, slaba stranačka baza Alena Šeranića sve više dolazi do izražaja, pa tako i jutros ponovljena odluka o tome da se na prostoru RS-a ne mogu održavati profesionalna sportska takmičenja. Time je ugrozio stotine profesionalnih fudbalera, trenera i sportskih radnika vezanih za premijerligaška takmičenja. Pored samih sportista, ugroženi su i sportski radnici, sportski mediji i cijela jedna privredna grana koju vuče Premijer liga BiH, koliko god izgledalo smješn to je tako, mnoge porodice u BiH žive od fudbala.

Iako je Vlada RS-a u potpunosti kopirala odluke susjedne Srbije, kod fudbala se stalo i nije kopiralo, a razlog je samo jedan, kako tvrdi većina sportskih radnika, novinara i javnosti, a to je da se Borac iz Banja Luke pošalje u Evropu na “silu”. Prema pisanju medija, nelogična odluka Šeranića da dozvoli rad kafića, restorana, dječijih igraonica, kladionica, teretana, a zabrani sportska profesionalna takmičenja samo je s ciljem da se udovolji predsjedniku Borca Vici Zeljkoviću, inače rođenom sestriću Milorada Dodika.

Iako je javnost očekivala principijelnost kod Šeranića koju je pokazivao na početku pandemije, kada su svi slušali njegove upute i mišljenje bez pogovora, sada na kraju pandemije, Šeranić je sve učinjeno i urađeno omalovažio, podilazeći Zeljkoviću iz Borca koji klub koji vodi jedino na ovaj način vidi u evropskim takmičenjima.

Ova priča podsjeća na visokokvalitetnu kravu muzaru koja je davala dvije kante mlijeka dnevno, ali je iz nekog razloga na kraju muže uvijek prosipala mlijekom napunjene kante.

Podsjećamo šta je to Šeranić jutros medijima saopštio na pitanje o nastavku fudbalskih takmičenja.

Danas se novinarima još jednom obratio Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, te je govorio o potencijalnom nastavku BHT Premijer lige. Ostao je pri svom mišljenju da loga ne treba i ne može da se nastavi prije 1. jula:

“Šta će se desiti ako u okviru profesionalne lige utvrdimo da je neko pozitivan? Bilo bi veoma teško utvrditi kontakte i onda bismo morali zaustaviti ligu i poslati sve u kućnu izolaciju. Zato je naša preporuka da do 1. jula ne razmatramo nastavak profesionalnih liga”, kazao je Šeranić novinarima.

“Iz preventivnih razloga odlučili smo da se do 1. jula ne razmatra nastavak profesionalnih liga, već da se isprati kakvo će biti zdravlje sportista nakon nastavka treninga, a da se potom razmotri i nastavak takmičenja”, dodao je.

Također, osvrnuo se i na činjenicu da su prvenstva u Francuskoj, Holandiji i Belgiji već završena.

“Vi ste naveli gdje počinje prvenstvo, ali niste naveli da je prvenstvo završeno u Belgiji, Francuskoj i Holandiji. U zemljama u kojima se nastavljaju prvenstva izdvajaju velika sredstva da bi obavili testiranja svih sportista i potom dozvolili nastavak profesionalnih liga”, naveo je Šeranić odgovarajući na pitanje da li će se u RS-u dozvoliti nastavak liga jer je to učinjeno u brojnim evropskim zemljama kao i zemljama regiona”.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *