U nastavku realizacije projekta uređenja gradskog šetališta, počelo je sađenje drvoreda katalpi odnosno sadnica ovog drveća visine od 2.50 do 3.50 metra .

Šetalište dobija novi izgled drvo katalpe pravit će hlad

Ovo drveće koje potiče iz Sjeverne Amerike i dobro podnosi gradske uslove i industrijska zagađenja , biće zasađeno u 53 žardinjere koje su predhodno oslikali članovi Slikarske radionice “Paleta” iz Zvorniku.

U cilju ljepšeg izgleda šetališta u planu je da se postave klupe i kante za odlaganje otpada.

Šetalište dobija novi izgled drvo katalpe pravit će hlad
Šetalište danas

Zanimljiva su i svojstva drveta katalpa. Na internetu se između ostalog može pročitati;
Katalpa je vrlo dekorativno listopadno drvo koje pripada familiji Bignoniaceae. Dostiže visinu do 20 metara, krivudavog debla, krhkih grana i široko-okruglaste krošnje. Listovi su egzotični, veliki od 10 do 20 centimetra, srcolikog oblika, zelene do zeleno-žute boje, koja u jesen prelazi u zlatnožutu. Listovi deluju odbojno na insekte, posebno komarce. Stvaraju prijatnu hladovinu pa se često baš ispod katalpe u parkovima postavljaju klupe. Jednako tako katalpa svojim velikim listovima štiti ptice od vetra i kiše pa im je omiljeno stanište. Inače su neprijatnog mirisa kada se protrljaju.

Šetalište dobija novi izgled drvo katalpe pravit će hlad

Katalpa cveta u junu i julu. Cvetovi su krupni, beli, zvonasti, unutar imaju dve žute pruge i brojne crvenkaste pege, skupljeni u cvasti oblika metlice. Cveta nakon šest do osam godina od sadnje. Plodovi su dugački, oblika su mahune, a izgleda poput tankih cigareta, sazrevaju u jesen i ostaju na stablu cele zime. Retko preživi starost od 100 godina. Brzorastuća je vrsta.

Poreklom je iz jugoistočnih područja Severne Amerike (Alabama, Florida, Džordžija) gde ovu biljku nazivaju i indijanski pasulj zbog Indijanaca koji su sušili i bojili njene semenke pa ih nosili kao nakit. Izvorno raste na području Catawba Indijanaca (pleme Indijanaca duž reke Catawba). Značenje imena Catawba je “river people” – narod koji živi uz reku, odnosno reke Catawba od kojih i potiče ime ove biljke, ali kasnijom se greškom kod pisanja, ime pretvorilo u Catalpa.

Katalpa voli sunčana mesta i hranljivo zemljšte, a prilično je otporna kako na oboljenja tako i na razne štetočine.

Šetalište dobija novi izgled drvo katalpe pravit će hlad
Za koju godinu ovako bi trebalo izgledati i u Zvorniku drvo katalpe

Sadi se pojedinačno i u grupama. Dobro podnosi gradske uslove i industrijska zagađenja pa je često viđamo i u gradskim drvoredima. Dosta se sadi i kao industrijsko drvo zbog brzog rasta. Nije velike čvrstoće, pa se lako obradivo drvo često upotrebljava u izradi manjih komada nameštaja.
Izvrsna je biljka i za manje vrtove, budući da odlično podnosi orezivanje, pa joj se rast može kontrolirati desetak godina. Može se saditi uz kuće, balkone i terase gde će “terati” komarce, a nema straha da će slabim korenom oštetiti temelje kuće.

Takođe, treba znati da je koren katalpe vrlo otrovan za razliku od listova koji su lekoviti i koriste se u lečenju astme. Međutim, listovi imaju i blago narkotično svojstvo kao i njene mahune (cigarete).

(Osvit/zelenasrbija/zvornicki)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *