U šetnji šumom Archie Thomas iz Velike Britanije pronašao je do sada neviđenu staru sortu jabuke. “Za razliku od bilo kojeg drugog stabla, ovo je bilo usamljeno i staro, a imalo je velik broj plodova”, opisao ga je za theguardian.

Plod je bio žućkast, išaran, kvrgav i trpkog okusa što ga je odmah zainteresiralo za daljnje istraživanje o njegovom porijeklu. Naime, on radi za dobrotvornu organizaciju za zaštitu biljaka i gljiva, Plantlife i želio je identificirati ovu neobičnu jabuku kako bi provjerio je li riječ o poznatoj sorti ili nekoj do sada neotkrivenoj.

Stručnjaci potvrdili da je riječ o nepoznatoj sorti

Nisam stručnjak za voće, ali ovo mi se odmah učinilo drugačije“, rekao je te dodao da je bio uzbuđen zbog njenog neobičnog izgleda i prošaranosti.

Specijalist za voće iz Kraljevskog hortikulturnog društva (RHS), Jim Arbury pregledao je uzorke i utvrdio da je riječ o novoj sorti koja bi se mogla razmnožavati, ali i imenovati. Rekao je da se očito ne radi o zasađenom drvetu, već o presadnici koja bi mogla biti hibrid uzgojene jabuke i divlje Malus sylvestris – vjerojatno jedino drvo te vrste u svijetu.

Archie Thomas i još uvijek neimenovana jabuka

Ima prilično dobar okus. To je jabuka za kuhanje, može se jesti sirova, a kiselkasta je i sadrži malo tanina pa je dobra i za jabukovaču”, rekao je Arbury.

Thomas kaže da mu je bio san identificirati ju i kasnije imenovati, a to mu se na kraju i ostvarilo. Međutim, još nije poznato koje ime je izabrao.

Divlje daju genetsku raznolikost

Jabuke koje svi znamo i volimo, uključujući Honeycrisp i Granny Smith, pripitomljene su vrste Malus domestica. Znanstvenici smatraju da je predak većine sorata pripitomljene jabuke Malus sieversii, porijeklom iz Kazahstana, piše modernfarmer.

Ondje su ih poljoprivrednici uzgajali i križali prije mnogo tisuća godina kako bi dobili hibrid s većim udjelom šećera i boljim okusom.

Stare i otporne sorte voća kao nova prilika!

Međutim, postoje i druge divlje u cijelom svijetu, a sve one daju zapanjujuću količinu genetske raznolikosti. Zanimljivo je to da ako posadite sjeme iz jabuke, dobit ćete drugačiju od one od koje je poteklo. Naime, komercijalne se dobivaju kalemljenjem, što osigurava da su sve identične, ali ih to izlaže određenom riziku od bolesti i štetnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *