Sindikat pravosuđa RS ide u generalni štrajk

Glavni odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske odlučio je na posljednjoj sjednici u Banjaluci da će 28. februara stupiti u generalni štrajk.

Kako su najavili iz ovog sindikata, štrajk će biti održan u svim pravosudnim institucijama u kojima ovaj sindikat ima svoje organizacije, rad će biti u potpunosti obustavljen, uz poštovanje minimuma proseca rada, u skladu sa Zakonom o štrajku RS.

Sindikat pravosuđa RS od Ministarstva pravde RS i nadležnih institucija zahtijeva da im se povećaju plate zbog rasta obima posla i prestane sa diskriminacijom zaposlenih u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža“, navode iz ovog sindikata.

FOTO: Sindikat pravosuđa

Kažu da zbog povećanja obima i težine poslova, te nepostojanja viška zaposlenih radnika u pravosudnim institucijama, već češće manjka radnika, Sindikat pravosuđa traži da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, jer se radi o poslovima koji nose krivičnu i materijalnu odgovornost.

Tražimo da se iz Zakona o platama u članu 8. odredba o naknadi u visini do 35 odsto osnovne plate za težinu prirode posla i posebne uslove rada izdvoji iz pomenutog zakona i reguliše putem Posebnog kolektivnog ugovora, a zbog prirode posla koja podrazumijeva krivičnu odgovornost, preopterećenost, materijalnu odgovornost, kaznenu odgovornost, odgovornost sprovođenja – dovođenja, obezbjeđenja lica i institucija, obezbjeđenja čuvanja tajnosti podataka u posebnim predistražnim radnjama, opslužujući rad sudija i tužioca, što daje posebnu specifičnost vrste posla kojom se bave radnici zaposleni u pravosudnim institucijama“, kažu u Sindikatu pravosuđa.

Sindikat pravosuđa RS je, kako su naglasili, spreman, kao i do sada, da pregovara sa  ministrom pravde RS i Vladom RS.

CAPITAL: A. Pisarević

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *