U Tuzlanskom kantonu više nema pozitivnih na koronavirus!

Screenshot_1

I posljednji oboljeli koji je pripadao klasteru Medicinskog instututa Bayer, bivšeg Centra za srce, negativan je na koronavirus, potvrdila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

– Od 27. marta u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, urađeno je 4.427 testiranja i ukupno smo imali 84 pozitivna testa. Imali smo jedan premještaj u drugi kanton zbog nastavka liječenja te dvije preminule pacijentice – rekla je Čolić.

Prva četiri pacijenta u TK oporavila su se 9. aprila, a trenutno imamo 20 dana testiranja na UKC-u u kojima nije zabilježen niti jedan novi slučaj virusa SARS-CoV-2.

– Imali smo 54 testiranja u posljednja 24 sata i svi rezultati su negativni. Ono što posebno želim da naglasim da je, sa današnjim danom, zatvoren i posljednji aktivni klaster na TK, budući da je i posljednja pozitivna osoba negativna, te trenutno na TK nemamo detektovane pozitivne osobe – rekla je ministrica Čolić.

Inače, u Tk su već ranije zatvoreni klasteri Srebrenik, Sapna, Lukavac, Gračanica, Banovići i Tuzla te klaster Klinike za ORL UKC-a Tuzla.

U kućnoj izolaciji na području TK trenutno se nalaze 1.192 osobe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *