U kabure iskopane u zvorničkoj zemlji, u naselju Skočić pored Drine, danas su spušteni najmanji tabuti. Danas su u tu zemlju spušteni maksumi. 
Zijo Ribić - posmrtnicaU najmanjim tabutima su kosti, dijelovi sićušnih skeletnih ostataka koje su vještaci uspjeli pronaći i prikupiti, brata i sestre, 2-godišnjeg Sabrije i 3-godišnje Ismete.

Ovi mališani su iz porodice Ribić. Samo rijetki nisu čuli za najveću pojedinačnu porodičnu tragediju, ispisanu tokom rata od ’92. do ’95. godine u Podrinju.  Ziji Ribiću, jedinom preživjelom članu ove porodice, ubili su šest maloljetnih sestara, brata, oca i majku.

Prethodnih godina, Zijo je u kabure spuštao jedno po jedno, nadajući se da će doći dan kada će zaokružiti ovu tragičnu životnu priču. No, taj dan još nije došao, jer se u nekoj od brojnih grobnica u Zvorniku nalaze kosti još jedne njegove sestre Zlatije.

Kada je u januaru prošle godine Zijo u kabure spustio tabute četiri njegove sestrice, efendija je na dženazi jecao dok je govorio.

-Trebalo bi da tražim halal. Ali, neću ga tražiti iz dva razloga. Prvi je njihova dob. Bile su maloljetne, a svi oni koji umru maloljetni, idu u Dženet. Allah najbolje zna. Drugi je, naravno, uzrok njihove smrti, njihovo ubistvo – govorio je efendija, dodajući kako se nada “da će one nama halaliti”.

Današnjoj dženazi u Skočiću prisustovao je i izaslanik Muftijstva tuzlanskog Sead ef. Seljubac,  koji je istakao da ovoj djeca treba da nam budu u emanet, ali i opomena svim narodima u Bosni i Hercegovini, da se nikomo ovakvo zlo ne ponovi, i da se nada da će pravda ako ne na ovom “čudnom” svijetu, onda na ahiretu sigurno biti zadovoljena.

Dženazi su prisustovali i skoro svi imami, na čelu sa Glavnim imamom MIZ Zvornik, Harisom ef. Mustajbašićem, kao i brojni žitelji ovog i susjednih mjesnih zajednica sa prostora Grada Zvornik.

Skočić dzenaza

Ziju su odveli do jame, gađali ga nožem, pucali u njega i bacili na tijela ubijenih. Osmogodišnji dječak je nekim čudom preživio.

Sa današnjom dženazom u Skočiću, Zijo je ukopao ukupno 8 od devet članova svoje porodice.

Prije nekoliko dana u ovom kraju otvorena je i spomen ploča stradalima ovog kraja. Čast da je otvori imao je Zijo Ribić koji je tom prilikom i izjavio: U isto vrijeme sam sretan, ali i tužan. Danas se radujem jer je ova džamija obnovljena i okupio se velik broj mojih komšija Bošnjaka ovog mjesta i meni su ukazali čast da otkrijem spomen ploču, a tužan sam jer svoju radost nemam s kim podijeliti od mojih članova porodice.

U nastavku donosimo Vam nekoliko fotografija sa današnje dženaze.

Dzenaza Skočić 2


dzenaza Skočić


Dzenaza Skočić 3


Dzenaza Skočić 5


Dzenaza Skočić 4


Dzenaza Skočić 6


Dzenaza Skočić 7


(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *