Školarci iz Janje imaju svoju tradicionalnu humanitarnu akciju
Učenici sami pakuju pakete koje će sami i uručiti

Mjesto Janja kod Bijeljine poznato je po mnogo čemu u Bosni i regiji. Pored svih znamenitosti ovo mjesto ODNEDAVNO ima još jednu, a to je tradicionalna humanitarna akcija učenika osnovne škole u Janji pomaganja onima koji nemaju dovoljno. Ova aktivnost se sprovodi već sedmu  godinu za redom.

Tradicionalni humanitarni projekat pomaganja onima koji nemaju dovoljno, djelo je učenika O.Š. “Meša Selimović” iz Janje, polaznika sekcije Islamske vjeronauke koji ovaj projekt realiziraju u saradnji sa svojim vjeroučiteljem prof. Samirom Baćevcem. Ove godine to će biti sedmi put za redom, učenici u ovoj aktivnosti prikupljaju pomoć za socijalno ugrožene stanovnike u Janji.

Školarci iz Janje imaju svoju tradicionalnu humanitarnu akciju
Ovako djeca Janje obraduju usamljene nane

Poučeni dosadašnjim iskustvom i činjenicom da u Janji ima puno porodica i pojedinaca koji veoma teško preživljavaju hladne zimske dane i noći, donešena je odluka da se  i ove godine nastavi sa ovim humanim učeničkim projektom. Na prvom mjestu našli su se malo stariji sugrađani koji nemaju svoje bližnje srodnike pored sebe

Školarci iz Janje imaju svoju tradicionalnu humanitarnu akciju
Svi su zadovoljni ovom akcijom

Portal zvornicki.ba razgovarao je sa profesorm Samirom Baćevcem koji nadgleda ovu aktivnost svojih učenika:

 

Školarci iz Janje imaju svoju tradicionalnu humanitarnu akciju
Samir Baćevac, profesor koji svoje učenike uči i da budu dobri ljudi

Kada smo to počeli prvi put (školske 2010.-11. godine), bila je to više spontana akcija aktivnih učenika, koji su na sekciji islamske vjeronake, predložili posjetu dvije porodice koje su živjele jako teško te im je trebalo pomoći. Ubrzo je akcija krenula, i na sveopšto iznenađenje, za kratko vrijeme izuzetno urodila plodom te je prikupljena značajna količina namirnica, ali i novca te smo tom prilikom umjesto dvije, posjetu i pomoć proširili na 14 porodica.

Od tada, svake godine u mjesecu decembru započinjemo našu humanu akciju a realizujemo je krajem zimskog raspusta u mjesecu januaru. Nakon što prikupimo sredstva i namirnice, onda ih spakujemo u jednoobrazne pakete, što prate osnovne životne namirnice kao što su so, vegeta, šečer, brašno, ulje, riža, sapun, čaj, kahva, makaroni, keks, deterdžent za posuđe i sl. uz jednu vreću brašna od 25 kg) – ukupne vrijednost oko 40 KM po paketu

Prošlogodišnja akcija je bila najobilnija do sada sa preko 80 paketa koje su podijelili učenici svojeručno u tzv. Humanom konvoju.

Da bi ova akcija dobila svoj puni sjaj, vrijedni učenici sa potrebnim ovlaštenjima obilaze mahale cijele Janje. Prilikom obilaska prikupljaju priloge naših sugrađana, koji mogu i žele podržati ovu zaista pomena vrijednu humanu akciju. Aktivnost je do sada prema riječima profesora Baćevca u više navrata pohvaljena i iz Rijaseta Islasmke zajednice BiH, Muftijstva tuzlanskog kao i drugih nevladinih organizacija koje se bave humanitarnim radom. Mnogi su prepoznali vrijednost ove akcije koju realizuju učenici ove Osnovne škole u Janji.

Naglašavamo da akcija još uvijek traje i da će uskoro biti privedena kraju. Svi koji žele mogu se priključiti vrlo jednostavno obraćajući se nekom od učenika koji su uključeni u ovu aktivnost ili profesor Samiru Baćevcu.

Za kraj profesor Baćevac poručuje:

Najvažnije je napomenuti da ovo ima svoju prvenstvenu duhovnu i odgojnu dimenziju jer se učenici na prvom mjestu uče humanosti, saosjećajnosti i požrtvovanosti i tako postaju primjerom onima koji mogu vjerovatno mnogo više i značajnije uraditi da se stanje u društvu popravi na bolje. Ovi mali, hrabri učenici i učenice, bez obzira na hladnoću i snijeg koračaju kako bi svojim djelima bar na kratko vratili osmijeh starim i bolesnima, iznemoglima i višečlanim porodicama kojima ovakva pomoć izuzetno znači.

Ovogodišnja podjela je planana početkom drugog polugodišta, odnosno krajem mjeseca januara.

Portal Zvornicki.ba potrudit ce se da objavi nekoliko fotografija i onog dana kada bude podijela prikupljene pomoći od strane učenika osnovne škole u Janji.e

Više o dosadašnjim aktivnostima iz ranijih godina možete vidjeti i na ovom linku  https://www.facebook.com/samir.bacevac.9/media_set?set=a.10202273098366856.1073741840.1172742485&type=3

(zvornicki.ba)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *