Slab do umjeren mraz sutra ujutru na području Zvornika i Podrinja, poduzmite mjere zaštite

Prema pisanju bh.meteorologa koji uređuju facebook stranicu Bh.METEO, narednog jutra nam slijedi slab do umjeren mraz na području Zvornika i Podrinja. Preporučuju se mjere opreza poljoprivrednicima, uzgajivačia povrća u plastenicima i voćarima. U nastavku prenosimo poptunu objavu ove facebook stranice:

Opasnost od mraza! Naredna noć, jutarnji sati subote donose lokalno prizeman do slab mraz. Najviše na udaru istok Bosne, područje Podrinja.

Noćas hladno, uz pretežno vedru noć temperature će brzo pasti donoseći lokalno minus i mraz. Vedrina će se najduže zadržati nad istočnom i dijelom centralnom Bosnom donoseći tim krajevima slab do umjeren mraz. U ostatku zemlje u toku noći postepeno naoblačenje, pa bi mraz bio samo lokalno i prizeman. Najviše sreće imat će Krajina gdje će oblaci stići prvi održavajuci temperature u plusu noćas. Bez mraza i na jugu Hercegovine(slika).

Ukoliko želite možete podijeliti kako bi i drugi bili na vrijeme obavješteni, u svrhu zaštite osjetljivih biljnih kultura. Za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju putem komentara!

Proizvođačima povrća i voća u plastenicima u ovakvim prilikama se preporučuje da tokom noći ubace grijalicu, radijator ukoliko se plastenici nalaze u blizini strujnog priključka. Voćarima se preporučuje sistem zadimljavanja i orošavanja u voćnjacima i vinogradima. O načinima borbe protiv mraza u voćnjacima i vinogradima pročitajte klikom OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *