o se još sjeća afere „Potkivanje“, slučaja „Piralen“, zapaljene droge u Gackom, ministrovog šamaranja poslanika, afere „Pelene“ i famoznih korona žurki, ili je bolje pitanje – ko je zbog svega ovog snosio odgovornost?
Afere i problemi koji su proteklih godina potresali Bosnu i Hercegovinu potpuno su zaboravljeni i gotovo se više nigdje ne spominju. Javnost je sada okupirana nekim novim aferama, koje će, po dosadašnjoj praksi, već za par mjeseci biti potpuno zaboravljene.

Ovom prilikom podsećamo na nekoliko afera koje je javnost mahom zaboravila, a odgovornih gotovo da nije ni bilo.

Korona derneci
Proslavu rođendana ljekara koji je slavio u jeku epidemije, kršeći sve mjere zabrane, više se nigdje ne spominje. Pojedni akteri iz FBiH su razriješeni funkcija koje su obavljali, ali ministra u Savjetu ministara Stašu Košarca skoro da više niko i ne pominje.

Staša-Košarac-korona-žurka
Iako par dana poslije objave nije bilo medija koji o tome nije pisao, niti funkcionera koji nije imao komentar ili osudio ovaj čin, danas ovu žurku niko ni ne spominje. Opozicija je predavala zahtjeve za smjenu, tu i tamo se spomene da ministar mora odgovarati, ali sve je na tom stalo. Košarac je nastavio da obavlja funkciju ministra.

Vezivanje djece
Krajem prošle godine iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić osvanule su potresene fotografije na kojima se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijetore, a nekima su ruke bile vezane iza leđa.

Djeca-pazarić1

Mnogi su tvrdili da djeca u ovim položajima provode veći dio dana. Zbog fotografija koje su nas sve šokirale, organizovani su i protesti, reagovala je Vlada Federacija BiH, a smijenjen je i direktor Redžep Salić.

Međutim, ovaj slučaj više niko ne pominje, iako su slike nedavno potresle čitav region.

Afera “Potkivanje”
Ko se još sjeća snimaka razgovora između Milana Tegeltije, Nermina Aleševića i predaje novca inspektoru SIPA Marku Pandži, o kojima je prije tačno godinu dana brujala cijele država i šire? Afera „Potkivanje“ bila je jedna od najvećih koja je potresla domaće pravosuđe.

Milan-Tegeltija-predsjednik-VSTS-01-foto-S-PASALIC

SIPA je suspendovala Pandžu, ali predsjednik VSTS nije snosio nikakve sankcije. Naprotiv, u jeku afere je objavio da odlazi na „godišnji odmor“ i u saopštenju javnosti istakao da „smatra da nije učinio nijedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjeća odgovornim“.

Slučaj “Piralen”
I pored objavljene serije tekstova o ekološkoj katastrofi u Banjaluci zbog zagađenosti zemljišta kancerogenim piralenom, reagovanja nadlažnih i obećanja da će problem biti riješen, epiloga nema.

Incel-piralen-foto-S-PASALIC

Da se velike količine kancerogenog ulja piralen nalaze u krugu nekadašnjeg giganta „Incel“ institucijama je poznato već 14 godina, ali niko nije reagovao i uklonio opasnu materiju. Javnost je saznala za to tek nakon požara. Svi radnici u preduzeću “BC Metal”, koje je smješteno u krugu Poslovne zone “Incel” u Banjaluci, imali su loše zdravstvene nalaze i svi su zatrovani teškim metalima.

Upleli su se i strani stručnjaci, vještaci, rađene su analize, ali već mjesecima ne čujemo ni riječi o ovoj katastrofi. Kancerogena materija i dalje je u Banjaluci, prijeti cijelom stanovništvu, a rješenja za sada nema.

Šamar u NSRS
U decembru prošle godine ministar unutrašnjih poslava Republike Srpske Dragan Lukač ošamario je narodnog poslanika PDP, Draška Stanivukovića, i to u skupštinskoj sali za vrijeme trajanja posebne sjedenice.
Dragan-Lukac-Drasko-Stanivukovic-samar-Foto-Jelena-Trivic-YouTube

Cijela država, pa i šire, zgrožavala se na ovaj događaj, organizovani su čak i mitinzi opozicije na kojima je tražena smjena ministra Lukača, a organizovani su i kontramitinzi na kojima su okupljeni davali podršku ministru!?

Neki su čak govori da je Stanivuković i zaslužio šamar, a pojedini mediji, iako postoji snimak događaja, tvrde da je Stanivuković nasrtao na ministra. Kako stvari sada stoje, po zapisniku NSRS, glasanjem vladajuće većine, ovaj šamar se nije desio.

Afera “Pelene”
Afera “Pelene” izbila je početkom prošle godine, jer su od Nove godine korisnici pelena mogli na recept dobiti isključivo nekvalitetne i tanke pelene, nabavljene preko centralizovanog tendera, koje su toliko lošeg kvaliteta da ih uopšte nema u komercijalnoj prodaji.

pelene-Foto-Drasko-Stanivukovic-screenshot-Facebook
Ranije su korisnici na recept dobijali kvalitetne pelene, a uz doplatu su mogli dobiti još kvalitetnije od onih koje im Fond nudi, ali sada pacijenti nemaju takvu mogućnost.

Najveći broj spornih pelena nabavlja “Eko-piramida inžinjerig”, firma Dejana Lukendića, vlastima bliskog direktora FK Borac Banjaluka.
I pored brojnih okupljanja, protesta i toga što su o kvalitetu ovih pelena govorile mnoge porodice čiji ih članovi koriste, niko nije kažnjen, odgovornih nema, a mnoga pitanja su ostala bez odgovora.

U svemu tome, predsjednik tenderske komisije Fonda zdravstvenog osiguranja RS Đorđe Cvijić, koja je bila ključna u odabiru loših pelena za teško bolesnu djecu i odrasle sa invaliditetom, umjesto da bude pozvan na odgovornost nagrađen je i imenovan za izvršnog direktora za javne nabavke.

Kupovina diploma
Prošle godine isplivala je i afera „Diploma“, u kojoj je glavni akter ministar u Vladi Republike Srpske Petar Đokić. Nakon što je utvrđeno da je u biografiji naveo lažno mjesto sticanja diplome, novinari su otkrili da je fakultet završio u Londonu, na ustanovi koja se tada vodila kao d.o.o, te da je studije završio za godinu dana.

Petar-Đokić

Đokić je godinama grubo obmanjivao javnost tvrdnjama da je 1991. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu!?

Iako su i članovi vlasti i opozicije tvrdili da će Đokić da ogovara, premijer je čak krenuo u provjeru diploma, o tome danas niko i ne priča.

Afere je bilo i sa diplomom direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Osmana Mehmedagića Osmice, koji je ostao bez fakultetske diplome, jer je Republička prosvjetna inspekcija otkrila brojne nepravilnosti i naredila da se ona odmah poništi. I pored toga, Osmica je, kao i Đokić, i dalje u fotelji.

Pronađena droga
Trebinjsko tužilaštvo i MUP Republike Srpske još nisu utvrdili porijeklo kokaina i heroina, koji su u julu 2018. pronađeni u krugu preduzeća RiTE Gacko. Mjesecima nakon spektakularnog „otkrića” niko se zvanično ni ne oglašava oko ovog pitanja koje je prije dvije godine do temelja uzdrmalo bezbjednosne strukture, jer je sporna droga pronađena dan nakon nakon što je u kotlovnicama pod budnim okom službenika Ministarstva bezbjednosti BiH spaljeno 700 kilograma različitih vrsta droge.

Mnogi vjerovatno i ne znaju o čemu se radi, jer je i ovaj događaj zaboravljen i bez odgovornih, kao i gore pomenuti. Podsjetimo, u julu prošle godine, 24 časa nakon što je u kotlovnicama RiTE Gacko uništeno 700 kilograma narkotika pod budnim okom Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH, te Ministarstva bezbjednosti BiH, u krugu preduzeća, pored jednog kontejnera, nakon anonimne dojave pronađeno je 346 grama kokaina, heroina i skanka.

Vuković: Rade na tom da se sve zaboravi
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Đorđe Vuković, kaže da se počinioci takvih afera i bezakonja na sve načine trude da se to zaboravi.

Djordje-Vukovic-fakultet-politickih-nauka-02-foto-S-PASALIC

– Rade to medijskim spinovanjem i nametanjem drugih tema. Svjedoci smo da je posljednjih dana bilo riječi oko rezolucije da se potpuno zaborave mnogo važnije stvari nego što su lumpovanja nekih službenika za vrijeme pandemije – rekao je on.

Vuković kaže da često pominjemo termin građani, a da bismo imali građane moramo imati informisane, dobro obaviještene i ka javnom interesu orijentisane ljude, a mi to nemamo.

– To se stvori u sferi slobodnih kritičkih medija, koji se ne pretvaraju u sredstva spinovanja ili pukih prenosilaca sadržaja koji nameće politika, nego bdiju nad javnim interesom – rekao je Vuković, dodavši da su sve ove afere potisnute jer nema dovoljno prostora da se o njima kritički govori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *