Na društvenim mrežama se pojavio video snimak na kojem se vidi trenutak kada mrki medvjed prelazi preko magistralnog puta Zvornik Sarajevo u mjestu Kušlat. Pogledajte kako je to izgledalo na video klipu ispod.

Nije rijetkost da medvjedi na potezu Drinjača – Nova Kasaba prelaze magistralni put, pa tako se svake godine jave svjedoci koj su vidjeli njavećeu životnji bosanskih šuma malo ispred svog auta. Ovaj put jedan od vozača jeimao sreće da taj trenutak i zabilježi.

Prema riječima stručnih osoba iz oblasti zologije ovo je ruta kretanja crnog medvjeda od Majevice do Tare. Medvjed je uplašio vozače tri automobila koji su zakočili i zamalo napravili sudar. Sve.se dobro završilo, a najprepadnutiji na snimku djeluje upravo medvjed koji je uskočio u korito rijeke Drinjače.

Snimljen medvjed dok prelazi magistralni put kod Kušlata
FOTO: Raniji snimci medvjeda

Iz lovačkih udruženja apeluju da se bude pažljivo u susretu sa medvjedom na magistralnom putu te da se ne izlazi iz automobila ni po koju cijenu.
U nastavku prenosim stručan tekst o ovoj životinji.

Medvjed (lat.Ursus arctos) je najveća divlja životinja i grabežljivac na tlu Bosne i Hercegovine. Ranije su ih nazivali još i velikim medvjedima ili pravim medvjedima. Mužijaci su veći od ženki i mogu doseći težinu od 800 kilograma. Danas ih u Bosni i Bercegovini nema više od 100, kazao nam je lovac Enver Ferizović, koji na čelu lovačkog društva u Bosanskom Petrovcu gazduje sa najvećim prirodnim staništem mrkih medvjeda kod nas – šumom i planinom Grmeč.
Svi medvjedi su samotnjaci, zimu provedu u pećinama, šumskim rupama ili brlozima, i cijelo ljeto i jesen provedu pronalazeći hranu. Mrki medvjed je svaštojed, često ulovi i krupniju divljač poput jelena, a kada se usmjeri na plijen teško mu je pobjeći jer je u stanju da razvije brzinu od 50 kilometara na sat:  Iako su rijetki slučajevi napada na čovjeka, dešava se da lovci budu napadnuti od madvjeda.-Jednom u lovu na medvjeda, moj otac Ivan je ostao živ zahvaljujući psima koji su ga spasili.

Drugi slučaj sukoba sa medvjedom je bio fatalan, kada je mom komšiji Latinović Bozi razjareni medvjed iščupao glavu!- ispričao nam je Luka Brkić, koji već 44 godine aktivno lovi divljač na Grmeču. Prošle godine mrki medvjed je napao i vikendicu Mate Teomića na brdu Cigelj. Medvjed je polomio voće, tražio hranu po vikendici, i samo uz pomoć glasnog lupanja sa tepsijama uspjeli su ga otjerati.Susreti sa medvjedima učestali su i na cestama, koje često završe fatalno. Samo na području Petrovačke općine od poslije rata zabilježena su četiri sudara vozila i medvjeda na cesti.

Snimljen medvjed dok prelazi magistralni put kod Kušlata
Foto: Ilustracija

Prošle sedmice vozač Zijad Latić iz Velike Kladuše sa mercedesom je ubio mlađeg sivog medvjeda. -U ovo doba godine oni hodaju u potrazi za hranom. Često prelaze i preko ceste ne osvrćući se na saobraćaj. Put M5 prolazi kroz njihove šumarke, ovo je Grmeč, takve stvari se dešavaju. Mi nemamo ograđena lovišta, tako da je i ovaj mladi medvjed, mužijak, vjerovatno po noći pretrčavao cestu – kazao nam je Enver Ferizović, predsjednik lovačkog društva Bosanski Petrovac, koji su preuzeli tijelo medvjeda.

U jednom ranijem slučaju, njemački državljanin je na Grmeču udario u većeg medvjeda a da nije bio ni svjestan o čemu se radi. Povređeni medvjed je ustao, i počeo razjareno da udara po haubi automobila, da bi tek zvukom svirene bio uplašen i otjeran. Sličan slučaj se desio i prošle godine Senadu Koljiću kod Donjeg Vakufa. -U mraku je nešto iskočilo na cestu i nisam mogao potpuno izbjeći sudar.
Dok je padao preko haube tek sam tad jasno vidio da se radilo o velikom medvjedu! Ustao je i počeo da nas ganja, a ja sam bježao vozeći u rikverc dok nije odustao.> – ispričao nam je Senad. I pored učestalih pogibija na cesti, smanjene populacije ove zaštićene životinje, one se i dalje love.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zakonom propisalo s kojom koncesionarska lovačka društva mogu planirati odstrel medvjeda. S obzirom da je sivi medvjed skup trofej, zavisno od lovnog bodovnika, njegova cijena se kreće oko 10 000 maraka. Za bogate državnike, biznismene i slične, sivi medvjed je životni trofej, a za lovačka društva dobar biznis Na žalost, sve ih je manje.

Snimljen medvjed dok prelazi magistralni put kod Kušlata
Kralj šuma BiH

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *