“Vremeplov” vodim i uredjujem, amaterski 41 godinu. Te radio emisije, danas emituje OSVIT radio Zvornik, subotom nesto poslije 13 sati i srijedom od 19 sati. Jedna se reprizira. Upravo je realizovana 200-ta radio emisija.
Jubilarna!?
Kada trebam reci “jubilarna”, sjetim se poznatog voditelja Milovana Ilica Minimaxa, on je svaku svoju emisiju koju je uredjivao (bilo radio ili tv) nazivao – jubilarnom. Pa eto, posto ova na moj nacin jeste, to ce i njen sadrzaj biti takav.
Snimljena 200 epizoda radio emisije "Vremeplov" Mirzeta Mustafića, povodom jubileja govori autor emisije
Mahom cu navoditi neke licne zanimljivosti vezane za ovaj moj amaterski rad kroz one sadrzaje koje cine da tako kazem osnovnu nit emisija “Vremeplov”. A takvih je u mrezi, preko dvadesetak. Pjesma sa kojom sam se javljao u prvih 99 radio emisija, emitovane uzivo iz Radio Zvornika od 1979. do 1992. bila je u osnovi i najavna spica, a to je “Satisfaction” The Rolling Stones. Tada, emisiju su najavljivali spikeri: Vesna Bozic, Gordana “Goca” Imsirovic, Slavica Bojanic, ili oni koji se tu trenutno nalaze: Branislav Maksimovic, Tihomir Nestorovic, Slavko Bojanic … uz tehnicko vodstvo: Mensur Krndic ili Mirsad “Miki” Salihovic. Trajale su sat vremena. Od 2017. Marko “Ekser” Peric napravio je uvodnu spicu, Ranko Ostojic najavljuje, a Zorica , to danas tehnicki uredjuje. Ne ide “Vremeplov” danas direktno tj “uzivo”, ali traje oko dva sata. Obicno, poslije najavne spice, objavljujem sadrzaj te konkretne emisije “Vremeplov” a nakon toga pustam/o/ pjesmu za lijepo raspolozenja. Obicno je to ona koja mi se ”vrtila” tih dana.
Septembar, sa prvim danom tog mjeseca je obicno pocetak nove skolske godine, uz moj rodjendan /jubilarni 66/ zelim svima lijepe uspjehe kako u skoli, tako u zivotu! Valjda ce i pandemija izazvana virusom covid -19 proci ili ce svijet naci efikasan protiv lijek.
Da li ce biti sve kao prije? Vjerovatno – Nece!? Muzika nam ostaje, da prati svoje vrijeme
41 godina mog amaterskog uredjivackog i voditeljskog radi programa vezan za emisije “Vremeplov”, ali ona 40-ta /1979-2019/ obiljezila je i moja knjiga pod nazivom “Vremeplov”. Izdavac je Asoglasi Zvornik, koji ju je i stampao. Za izdavaca Dejan Spasojevic, prelom Misko Vasic, korice uradio Jovan Markovic a recezenti su: Radmila Dragic i Maja Stepanovic.
Te knjige u slobodnoj prodaji nema, koja govori o nastanku mojih emisija i njihovoj sadrzini, za taj period koji obuhvata 150 radio emisija “Vremeplov”. Fakticki to je jedan index, kao odgovor sta koja u sebi nosi, sa pregrst drugih priloga. Medjutim, ta knjiga, moze se naci u bibliotekama, naravno Zvornickoj i Malozvornickoj, i drugim u skladu sa politikom stampanja vezanih za BiH, ali posjeduju je i druge sredine gdje zive zvornicani. Nesto primjeraka posjedujem i mogu ih ustupiti zainteresovanim za citanje.
Prosle godine, 2019. na promociji moje knjige “Vremeplov” – svirala je zvornicka rock grupa grupa – 4 O’clock. To vece, predstavio sam pricom i zvornicku prvu rok grupu VIS Saint’s. U poslednje tri godine, koje su predhodile izlasku knjige “Vremeplov”, jednom godisnje, prve subote mjeseca augusta, organizovao sam javna snimanja radio emisije koju vodim i uredjujem u Domu omladine Zvornik. A tu su potpomagali program svojim pjesmama i muzikom: Olivera i Petar Spremo, Esma Numanovic, Vasilije Stefan Milosevic, Marko Ekser Peric, Nijaz Tuhcic, Bend 4 O’clok i drugi. Pored njih, bili su mi gosti mnogi zvornicki pisci i pjesnici koji su kazivali svoje stihove ili sam citao odlomke iz knjiga zvornickih autora. Pored toga, svoje radove u foajeu Doma omladine, da uvelicaju javna snimanja emisije “Vremeplov” izlagala je slikarske radove: Fahra Alempic i digitalnu fotografiju Zijad Tuhcic.
Sta cini dijelove emisije “Vremeplov”?
Mozda je najbolje da uzmem u ruke svoju knjigu, te iz nje, ubacim odgovore na ovo pitanje. A, vec sam poceo odgovarati, uz odabir pjesme za dobro raspolozenje. Dalje slijedi, ono sto se slusalo u Zvornickim kaficima nekada, uz razne muzicke priloge, zabavne muzike, pop i rock – najcesce. Dajem paznju znacajnim datumima i dogadjajima kako iz Zvornika, tako prostora bivse YU ali i svijeta, gdje izdvajam The Rolling Stones, The Beatles i druge velikane posebno rock and rolla. Uobicajeni prilozi su: spomenar, razna predstavljanja, iz arhive, zanimljivosti, uz pregrst drugih zapisa i iznenadjenja, vracajuci se u proslost. Zavisno od dana i mjeseca kada pripremam emisije “Vremeplov”, znam ubaciti u njega cinjenice iz istorijata pop i rock muzike, kroz “Na danasnji dan”. Tako sam kroz tu oblast, obradio velike svjetske festivale: Woodstock, na ostrvu Whit i dr.
Sta jos cini dijelove emisije “Vremeplov”?
Urednik sam portala za grupu prijatelja na fb Lista “Dzezva” te iz njega sve ono sto moze interesovati posebno zvornicku sredinu, znam prenjeti u radio emisije “Vremeplov”. Posebno kada je muzika u pitanju. Tako pratim rad zvornickih muzicara, ali iz tog Lista prenosim razne reportaze i o drugim zvornickim umjetnicima: slikarima, pjesnicima, piscima, raznim intersantnim zanimanjima, hobijima i drugim zanimljivostima vezanih za grad Zvornik i njemu blizu okolinu. Uz te intervjue, ispunjavao sam sagovornicima muzicke zelje. Znam, dopalo se to i njima i slusaocima Osvit radio Zvornik.
Kroz “Igru na slovo” predstavio sam abecednim redom sve znacajnije YU grupe i pjevace, cija su se imena mogla naci u do sada objavljenim enciklopedijama, sa prostora bivse SFRJ. Posebnu paznju sam davao, muzickim festivalima: San Remo, Opatiji, Zagrebackom, Vasem slageru sezone, Beogradskom proljecu, Pjesmi ljeta, Splitskom, Omladinskom u Subotici, Prvom aplauzu, Gitarijadama itd. U vise serijala “Vremeplov” je predstavio sve odrzne Jugoslovenske festivale pod nazivom “Boom pop fest”.
Snimljena 200 epizoda radio emisije "Vremeplov" Mirzeta Mustafića, povodom jubileja govori autor emisije
Snimanje 199.emisije u studiu Radio Osvita
U radio “Vremeplovu” nije izostao i odnos prema raznim sportskim aktivnostima vezanim za Zvornicku sredinu. Ponekada je konkretna pijesma bila i sastavni dio toga. Prisjecam se “Veselih veceri” koju je pravio Kasum Mustafa u autobusu nakon povratka Zvorniku poslije gostovanja FK Drina … pa je i zvuk od gitare, sa pjesmama iz tog vakta bio sastavni dio, evo sada i mog “programa”.
Dio “Vremeplova” su dogadjaji vezani za takmicenje na Euroviziji. Posebno pratim nastupe SFRJ a docnije zemalja nastali na njenom tlu.
Da ne zaboravim, dio emisija “Vremeplov” za koji primam dosta lijepih komentara, vezanih za taj dio je “Setnja zvornickom carsijom”. Tu mahom postavljam ono sto u prolazu kao informaciju dobijem a odnosi se na stari Zvornik. Naravno ne izostaju ni cinjenice i interesantni zapisi iz stampe i druge literature.
Ali, glavni dio radio emisije “Vremeplov” odvija se kroz Top listu, gdje kroz obradjivanje jedne godine, na odgovor pitanju ”Sta se slusalo u svijetu tako i bivsoj YU”, to vrijeme pokusavam da docaram sa pjesmama koje su doticale vrhove raznih top lista tada, ukljucujuci razne zanrove pop muzike. Najcesce ubacim pet takvih kompozicija uz predstavljanje izvodjaca.
Pored kutka za poeziju, “Vremeplov” sadrzi i dio vezan za In memoriam, tj tuzna sjecanja: na nase poznate sugradjane ali ne samo njih nego i druge. Mahom to prenosim sto sam vec postavio u Listu “Dzezva”.
U poslednje dvije emisije “Vremeplov” uveo sam jedan novi dio. Naime, “Vremeplovom”, kojim upravljam mahom po blizoj i daljoj proslosti, znam najaviti nesto i za buducnost. Naime, u toku je rad na “mojoj antologiji zvornickih pisaca”, pa dok taj rad ne ugleda svijetlo dana, povremeno cu enciklopedijski davati crtice iz tog buduceg pisanog djela – knjige, koja ima radni naslov – IZA DUVARA. Do sada sam objavio dio za: Branislava Maksimovic i Zvonka Tarle.
Da li sam nesto ispustio navesti, kada je pitanje: “Sta cini dijelove emisije “Vremeplov”?”. Naravno da jesem, jer tu je: kviz, moji izvjestaji i sjecanja sa muzickih dogadjaja kojima sam prisustvovao, prelistavanje knjiga, prilozi mojih prijatelja, pitao se “Sta nam rade The Rolling Stones” za konkretnu godinu, pocev od nastanka te grupe 1962- do danas, pustao rado pjesme ulicnih sviraca itd. Neka bude “Vremeplova” i raznovrsnih priloga. Nadam se – slazete se sa tim!? Prelistavam stare singlice, a obicno, note country pjesama najavljuju “Prijedloge za Top listu” u “Vremeplovu”. Da ne zaboravim, kroz emisije “Vremeplov” davao sam paznju i pjesmama namjenjenim isklucivo djeci. Ispunjavao sam želje koji slusaju ove emisije ili su izrazene preko drustvene mreze, saopštene u radio Osvit Zvornik ili meni licno, naravno, ako se uklapaju u ovu moju koncepciju.

Kako proslaviti ovaj jubilej?

Pandemija izazvana virusom corona-19, jednostavno je uticala da 2020 godine, ne organizujem Javno snimanje bas ove 200 radio emisije “Vremeplov”. Moram se zadovoljiti na ovakav nacin u jednoj rekapitulaciji ranijih izdanja, da priredim ovu emisiju, a ujedno, bice prilike da je interno sa svojim drugaricama i drugovima u: nekim od zvornickih kafana, prirodi /na Mejdanu, Zvornickom jezeru, Malom Zvorniku i dr./ vise puta ponovim.
Vaša želja?
Da na adekvatan nacin talasi radio emisije “Vremeplov” koju uredjujem, stignu do svih, kojima bi oni bili dragi, a tekstualni dio potkrepljen muzikom i odgovarajucom slikom i video prilogom – da nadje mjesto i na you tube kanalu.
Koji su bili muzicki prilozi Vase 200 radio emisije “Vremeplov”?
*Muzicki prilozi u 200 radio emisiji “Vremeplov” su: The Rolling Stones “Satisfaction”; The Who “Doctor, Doctor”; Mišo Kovač “Vrbe”; Shocking Blue “Venus”; The Rare bird “Sympathy”; The Nazareth “Hair Of The Dog”; The Beatles “Lady Madonna”; The Hollies “Bus stop”; Bolero “Galebovi”; The Jimi Hendrix Experience “Hey Joe”; Skalanić-Jugović “Vračanje”; Nervozni poštar “Voz za sreću”; VIS Roboti “Mramor, kamen i željezo”; Little Tony “Cuore Matto”; Indexi “Hej ti”; Slavko Perović “Čaša gorkih suza”; Marmalade “Ob la di ob la da”; Oliver Dragojević “Oprosti mi pape”; Korni grupa “Kuda ides svete moj”; Time “Za koji život treba da se rodim”; Zlatni akordi “Zašto Plakati”; Middle of the Road “Chirpy chirpy cheep cheep”; Benjamin Hasanić “Tvoje ime u mom spomenaru”; VIS Dinamiti “Plavuša”; Marija Šerifović “Molitva” i The Moody Blues “Nights in white satin”.
Hvala! Cestitam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *