Tridesetogodišnjak iz doline rijeke Sapne kada je jutros krenuo prema Kozluku nije ni slutio da će današnje pecanje na rijeci Drini postati opasno po život. Poslije odabira lokacije za pecanje na Navozu kod Kozluka u rijeci Drini, tridesetogišnjak je zabacio štap i pokušavao uloviti ribu sa dobre pozicije koja je uz samu rijeku Drinu. Poslije određenog vremena primijetio je da nivo rijeke Drine ubrzano raste i pokušao se vratiti na obalu, ali to nije bilo moguće jer je voda toliko nadošla da je “odsjekla” put do obale.

Prema riječima tridesetogodišnjaka koji je zamolio da mu se identitet ne otkriva, spas je potražio na uzdignutom dijelu obale, nakon povećanja nivoa Drine taj uzdignuti dio obale ostao je kao mali otok. Srećom nije bio sam u ribolovu, pa su prijatelji uvidjeli u kakvoj se situaciji našao, pozvali su ribočuvarsku službu koja je odmah obavijestila nadležnu Graničnu policiju BiH i druge institucije. Srećom nije bilo potrebe za službom Hitne pomoći.

Ribočuvarska služba uputila se odmah na lice mjesta i krenula u akciju spašavanja. Jedan od uglednih dugogodišnjih prijatelja i saradnika SRU “Bistro” iz Loznice, a koji ima vikendicu sa druge strane obale Drine u blizini mjesta gdje se odvijala drama, odmah je ponudio svoj čamac i motor koji može izdržati snagu rijeke Drine u ovim uslovima, kako bi se što prije krenulo u akciju dok nije kasno.

Akcija je pokrenuta na vrijeme i do zarobljenog ribara na sredini rijeke Drine, stiglo se danas oko 12 sati. Ribar je spašen bez većih problema i prevezen do sigurnog dijela obale, sve se to odigralo prije nego su druge nadležne agencije stigle do mjesta događaja, zarobljenik u Drini danas je uspješno spašen.

Kada su pripadnici ribočuvarske službe stigli na mjesto događaja , ribar je izgledao kao da stoji na stijeni, dok se pokrenuo čamac i stiglo do njega, ribar je već stojao na kamenu, odnosno stijena više nije bila vidljiva, rekao je jedan od zvorničkih ribočuvara Dragan Todorović.

Spašen ribar koji je ostao "zaglavljen" na otoku Drine kod Kozluka, brza reakacija ribočuvarske službe (FOTO)

Spašeni tridesetogodišnjak iz jednog od naselja u dolini rijeke Sapne za portal Zvornicki.ba kratko je rekao:

Iskreno bih se zahvalio dobrim ljudima iz ribočuvarske službe SRU “Bistro” koji su toliko brzo djelovali da nemam riječi. Situacija je bilo poprilično nezgodna, sve se brzo odigralo i srećom da sam ostao smiren u ovoj situaciji. Vodostaj je brzo rastao i dobro me je voda ukvasila, srećom čamac je brzo došao do mene. Zaista veliko hvala svima koji su uzeli učešće u ovoj akciji, nemam adekvatnih riječi da im se zahvalim. Čak su se potrudili da ništa od pribora ne ostane iza mene i sve donesem na sigurno.

Spašen ribar koji je ostao "zaglavljen" na otoku Drine kod Kozluka, brza reakacija ribočuvarske službe (FOTO)

Ovo je najbolja opomena svim ribolovcima da u ribolov nikada ne idu sami.

Nivo vode je nakon uspješnp završene akcije porastao dodatnih 40 centimetara.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *