Malisani Konjevic Polje 1

U Domu kulture u Srebrenici, pred prepunom dvoranom, mališani iz Konjević Polja, već tradicionalno četvrtu put, a u povodu uspješnog završetka školske godine, odigrali su fantastičnu predstavu za svoje roditelje i mnoge druge goste, čime su željeli da prikažu šta su sve naučili sa svojim nastavnicima.  Dvorana je bila premala da primi sve one koji su željeli da prisustvuju ovoj priredbi, a posebno dragi gosti bili su vršnjaci iz Sarajeva.

Da Vas samo podjestimo da su u pitanju djeca od prvog do devetog razreda osnovnog obrazovanja, koja već četvrtu godinu u improvizovanom objektu Medžlisa islamske zajednice Vlasenica, u Novoj Kasabi, školuju se i bore za svoj bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta.

Malisani Konjevic Polje 2

Nažalost našoj “borbi” ne nazire se kraj. Mi samo tražimo svoje Ustavno i svako drugo pravo koje imamo da izučavamo svoj jezik i svoju historiju. Zaista je van svake pameti da u vlastitoj državi ne možemo izučavati svoj jezik i “normalno” ići u školu i školovati svoju djecu. Ove godine nastavu je polagalo 118 učenika, a već imamo dovoljan broj prijavljenih prvačića, koji će naredne školske godine ovaj broj, čak i  povećati – riječi su jednog od nastavnika ovog Edukativnog centra.
Mi, nastavljamo svoju “borbu” i legalnim putem nadamo se konačnom riješenju ovog, nazovimo problema. Kažemo, nazovimo problema, jer mi u suštini nemamo nikakvih problema, nego jasno definisane stavove, da svako ima pravo da izučava svoj jezik i svoje nacionalne predmete. Slobodno neka djeca srpske nacionalnosti izučavaju svoj jezik, hrvatska svoj, a što se to samo nama zabranjuje da izučavamo svoj jezik – priča nam jedan od roditelja ove djece.
Ono što se uveliko moglo primjetiti, današnjoj priredbi osim predsjednika Skupštine opštine Bratunac, g-dina Saliha Dubčića, niko od političara nije našao vremena da prisustvuje ovom, za ove mališane toku školske godine jednom od najvažnijih događaja.

Malisani Konjevi Polje 3

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *