Sporazumi o saradnji između „Koraka“, TO, Šumske uprave i vatrogasacaPlaninarsko-ekološko udruženje „Korak“ juče je potpisalo Sporazume o saradnji sa zvorničkom Turističkom organizacijom, Šumskom upravom Zvornik i Službom profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik.

Sporazume su u prostorijama TO potpisali predsjednik PEU „Korak“ Željko Vidaković, direktor TO Slavica Andrić, upravnik Šumske uprave Slaviša Šikuljak i šef Službe profesionalne vatrogasne jedinice-starješina Slaviša Milić.

Andrićeva je istakla da je potpisivanje Sporazuma sa „Korakom“ značajno za turizam na području grada, najavivši da će jedan od prvih projekata koji će zajedno realizovati biti markacija i uređenje planinarske staze na planini Grkinji koja ća biti uvrštena u turističku ponudu grada.

– Sljedeći zajednički korak biće uređenje škole u Liješnju koja već nekoliko godina ne služi toj namjeni jer nema đaka, a koja bi služila za prihvat turista i planinara i vjerovatno će Turistička organizacija biti nosilac tog projekta u saradnji sa Gradskom upravom Zvornik – rekla je Andrićeva.

Saša Ilić, zamjenik šefa Službe profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik-starješine, saopštio je da je Sporazumom precizirano da vatrogasci obezbijede opremu i dio ljudstva, dok će članovi „Koraka“ sprovesti aktivnosti na čišćenju protivpožarnih puteva u šumskim kompleksima, kao i obilježavanju vodozahvata u šumama koji vatrogasci koriste za gašenje u slučaju požara.

Šikuljak je ocijenio da je potpisivanje Sporazuma lijep događaj na obostrano zadovoljstvo, naročito na današnji dan kada se obilježava Dan šuma.

Sporazumi o saradnji između „Koraka“, TO, Šumske uprave i vatrogasaca
FOO: Arhiva turisticke organizacije

– Nastupa nam sezona pošumljavanja i već smo pripremili neke projekte, a članovi „Koraka“ izlazili su želju da sa nama učestvuju u tim aktivnosti. Ovo je jedna od prvih organizacija koja se prijavila u Šumsko gazdinstvo da nam pomaže. U okiru Sporazuma mi obezbjeđujemo sadnice i uređujemo teren, a oni će vršiti pošumljavanje sa nama. Prvi korak biće pošumljavanje površine od jednog hektara u Kamenici za šta smo pripremili 2.500 sadnica hrasta – rekao je Šikuljak.

Vidaković je izrazio zadovoljstvo što je dosadašnja saradnja krunisana potpisivanjem sporazuma.

– Planirano je niz aktivnosti, a između ostalog cilj nam je avgust, jer planiramo da uređenje staze na Grkinji postane naša godišnja akcija i pokušaćemo da je ukomponujemo sa „Zvorničkim ljetom“. U toku su pregovori da izvršimo prenamjenu školskog objekta u Liješnju i da ga adaptiramo, a tim kapacitetima ćemo moći da ugostimo i turiste, a ne samo planinare. Takođe, u okviru saradnje sa šumarima već u narednih nekoliko dana očekuje nas prva zajednička aktivnost koja se odnosi na pošumljavanje u Kamenici, a planirane su i zajedničke aktivnosti sa vatrogascima. Nadam se da je ovo dobar početki korak ka još značajnijoj saradnji i da ćemo imati puno zajedničkih i velikih projekata – istakao je Vidaković.

(opstina-zvornik.org)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *