Srbi iz Brnjice kod Živinica traže pomoć svih nivoa vlasti za obnovu, posjeta ministra Ramića povratničkom naselju

0
Srbi iz Brnjice kod Živinica traže pomoć svih nivoa za obnovu, posjeta ministra Ramića povratničkom naselju

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je u posjetu primio Federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića. Ovom prilikom održan je radni sastanak na temu realizacije projekta izgradnje kuća za povratnike srpske nacionalnosti u naselju Brnjica u Općini Živinice. Navedenom sastanaku prisutvovali su i predstavnici povratnika navedenog naselja Dragomir Vasić i Goran Milošević. U nastavku prilog BN televizije o ovom događaju iz prethodne sedmice.

Naime, na području Općine Živinice u protekle dvije godine se aktivno radi na realizaciji navedenog projekta izgradnje kuća za povratnike srpske nacionalnosti, kojim je planirana izgradnja 20 stambenih jedinica po principu “ključ u ruke”. Općina Živinice je uradila sve projekte za infrastrukturu ovog naselja, te pokrenula cjelokupan proces zahtjeva za realizaciju navedenog projekta za izgradnju kuća.

S obzirom da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementator navedenog projekta, nakon održanog sastanka, organizovan je odlazak u naselje Brnjica za čije je prijeratno stanovništvo osigurana obnova stambenih jedinica.

Cilj posjete jeste uvid u stanje na terenu, te u kojoj je fazi realizacije ovaj projekat. Naime, šest porodičnih objekata je već ukrovljeno, a u narednom periodu za iste slijedi i uređenje enterijera.

Srbi iz Brnjice kod Živinica traže pomoć svih nivoa za obnovu, posjeta ministra Ramića povratničkom naselju

U naselju Brnjica prije rata živjelo je 164 domaćinstva. U cilju stambenog zbrinjavanja raseljenih lica sa područja Općine Živinice, i procesa povratka stanovništa u Općinu Živinice, Načelnik Kamenjaković je u saradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica u protekle dvije godine i pokrenuo implementaciju Projekata izgradnje kuća.

Izgradnjom i sanacijom stambenog objekta i povratka u isti je konačni cilj kojim naša lokalna zajednica nastoji ostvariti održiv povratak na području Općine Živinice.

S tim u vezi, u posljednjem ciklusu u proceduri za izgradnju je navedenih 6 kuća, po principu “ključ u ruke”, čija izgradnja je skoro i završena. Vrijednost projekta je oko 320.000,00 KM kojeg finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

“Mi smo prije godinu dana održali jedan incijalni sastanak kako bi nakon 23. godine u Općini Živinice napravili održiv povratak. Smatram, da Općina Živinice, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a trebaju zajedničkim snagama raditi na povratku raseljenih lica. Kada govorimo o povratku u naselje Brnjica lokalna zajednica je imala obavezu da realizuje određene infrastrukturne projekte, koje smo u potpunosti završili. Današnju posjetu naselju Brnjica smo iskoristili i da dogovorimo sljedeće korake na putu povratka. Mi, kao lokalna zajednica, opredjeljenja smo da ispoštujemo sve naše obaveze kroz Aneks 7, a koji je potpisala država Bosna i Hercegovina. Smatram, da je ovo pozitivan primjer koji treba pobuditi sve ljude, sve institucije, kao i sve one u politici. Dakle, ovo je jasan iskorak i način kako možemo pomoći našim domaćinima i našim domaćinstvima. Zaista smo napravili kvalitetan iskorak početkom obnove kuća za povratnike srpske nacionalnosti. Općina Živinice želi riješiti status raseljenih lica, koji su izbjegli u toku rata, i putem projekta u vrijednosti 12 miliona konvertibilnih maraka kojim ćemo urbanizovati smještaj izgradnjom tri zgrade koje će imati negdje oko 120 stambenih jedinica. Ovdje mora biti dvosmjeran put kako bi na ovaj način pomogli ljudima koji žele da se vrate na svoja imanja u Živinicama i u Federaciji BiH ”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Srbi iz Brnjice kod Živinica traže pomoć svih nivoa vlasti za obnovu, posjeta ministra Ramića povratničkom naselju

“Mi smo prošle godine razgovrali na temu povratka u naselje Brnjice. Jedan od prvih zahtjeva, za ovo naselje, bio je da se obnovi molitvište kako bi se mještani imali gdje okupljati, nakon toga mještani su bili zaintersovani da im se obnove stambeni objekti. Uzimajući u obzir tu činjenicu objavili smo Javni poziv, koji je rezultirao značajnim brojem zainteresovanih za proces povratka, tako da smo krenuli u tom pravcu. Određeni broj objekata se već gradi. U proces povratka uložili smo oko 22 miliona konvertibilnih maraka. Općina Živinice je, na čelu s načelnikom Samirom Kamenjakovićem, podržala proces povratka kroz realizaciju infrastrukturnih projekata. Nadam se da će se naselje Brnjica i dalje razvijati s vremenom kako se budu njegovi prijeratni stanovnici vraćali na svoja imanja, a s tim će teći i obnova objekata, imanja. Najbitnije je da stanovnici reagiraju onako kako su reagirale i ustanove, i da će ove ponovo izgrađene kuće biti useljene”, rekao je ministar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

(RTV BN/RTV Zivinice)

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...