Pripadnici posebnog tima Granične policije BiH angažiranog na sprečavanju ilegalnih migracija na istočnom dijelu državne granice, Jedinice granične policije Zvornik, Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo GPBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su angažirani kao ispomoć GPBiH u nadzoru granice, 29. maja 2020. godine tokom noći spriječili su krijumčarenje pet ilegalnih migranata iz Republike Srbije u BiH.

Srbijanac uhapšen dok je preko Drine u Tabancima prebacivao migrante (FOTO)

Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a primijetivši policijske službenike jedna NN osoba udaljila se u pravcu Srbije, dok je druga brzom intervencijom policijskih službenika uhvaćena u rijeci Drini. Radi se o I.P. (1960.), državljaninu Republike Srbije, koji je lišen slobode prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima izjavili su da dolaze iz Maroka. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Dan ranije, 28. maja 2020. godine, službenici JGP Velika Kladuša spriječili su krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla iz BiH u Republiku Hrvatsku. Ilegalni migranti otkriveni su prilikom granične kontrole Golfa, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Velike Kladuše. Vozilom je upravljao bh. državljanin E.B. (1978.) protiv kojeg će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a nad stranim državljanima, koji su izjavili da dolaze iz Sirije, rad će nastaviti pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *