U Zalazju je danas obilježana 25. godišnjica stradanja 69 Srba koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine u selima Sase, Zalazje, Biljača i Zagoni. Godišnjica je obilježana parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Srebrenica - Zalazje: Sjećanje na stradanje Srba   Srebrenica - Zalazje: Sjećanje na stradanje Srba
Cvijeće na spomen-obilježje položili su članovi porodica, delegati općinske vlasti iz Bratunca i Srebrenice, delegacija Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, delegacija Udruženja logoraša regije Birač te općinske stranačke delegacije.

Biljana Rakić na današnji dan prije 25 godina izgubila je oca, strica, brojne rođake i familiju.
„Tata mi je pronađen prije tri godine, znači, blizu 20 godina nismo znali šta se desilo s njim, zarobljen je među onih 10 civila koji su zarobljeni ’92. ovdje i odvedeni sa Zalazja i otada im se gubi svaki trag“, rekla je za UPSMedia Biljana Rakić.

Osim 69 poginulih, tragičnog Petrovdana 1992. godine nestala su 22 Srbina, od kojih se 10 njih još vode kao nestali.

„Poginuo mi je brat, Tubić Miladin, oni su ga živog uhvatili, i u Srebrenicu odveli, tamo je ubijen, nismo ga našli, prije tri godine tek neke kosti su nađene“, izjavio je Dragomir Tubić.

Nenad Ivanović na današnji dan izgubio je ujaka.
„Meni je poginuo ujak. Zna se da bio u transporteru, dalje se ne zna da li su pohvatani ili nisu, ali imao je burmu na ruci i odsjekli su mu prst“, rekao je Ivanović, vidno potresen.

Načelnik  Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da je prošlo 25 godina od zločina u Zalazju i da porodice nastradalih četvrt vijeka traže istinu i pravdu.

Srebrenica - Zalazje: Sjećanje na stradanje Srba Srebrenica - Zalazje: Sjećanje na stradanje Srba

 

 

 

 

 

Obraćajući se okupljenima, u ime ministarstva za pitanja boraca RS, pomoćnik Milunović je rekao da se danas odaje počast poginulim i ubijenim Srbima kod dva spomenika u Zalazju. Poručio je da je potrebno dolaziti na ova stratišta i obilježavati godišnjice stradanja kako se ona ne bi zaboravila ili ponovila.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 21. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program “Petrovdanski dani” koji je, povodom 25 godina od stradanja srebreničkih Srba, organizovao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

(UPSMEDIA.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *