Učenici Gimnazije i srednje stručne škole „Petar Kočić“, zajedno sa menadžmentom škole organizuje akciju ozelenjavanja i čišćenje školskog dvorišta, a sve to uz podršku Gradske uprave.

Srednjoškolci sasadili nova stabla u školskom dvorištu SŠC "Petar Kočić" Zvornik
Učenici trećeg razreda

Akcija je počela ovog jutra, a učenike, profesore i direktoricu srednjškolskog centra u Zvorniku zatekli smo u toku akcije sadnje petnaest sadnica jorgovana i čempresa u dvorištu srednjoškolskog centra u gradu Zvornik.

Prostor za sadnju novogdrveća je mali zbog ograničenosti prostora, ali to nije smetalo učenicima da pronađu potreban prostor da školsko dvorište i grad Zvornik dobiju nove zelene površine koje će ljepšim učiniitiovaj dio grada.

Profesor Filozofje i sociologije Stanislav Tomić je kordinirao cijelu akciju srednjoškolaca  i sam uzeo učešće da zajedno sa učenicima trećeg razreda farmaceutskog smjera školsko dvorište učine ljepšim prostorom za boravak. O akciji “Ozelenimo Zvornik” profsor Tomić je rekao:

Srednjoškolci sasadili nova stabla u školskom dvorištu SŠC "Petar Kočić" Zvornik
Profesor Stanisalv Tomić

Ovom akcijom učenici su se uključili u rješavanja problema nedostatka zelnih površina, čime pomažu svoj zajednicu i grad. Pored ove akcije koju je podržala gradska uprava učenici su uzeli puno učešće u opštoj akciji “Mjesec čistoće”. Danas će zasaditi najmanje 15 novih stabala jer toliko prostora dozvoljava trenutni slobodan prostor u ovom centru grada.

Zadovoljstvo akcijom nije krila direktorica srednjoškolskog centra Petar KočićZvornik Biljana Pisić koja je o aktivnosti učenika rekla:

Jedna u nizu akcija koja pokazuje odgovornost naših učenika jer su uvidjeli nedostatak zelenih površina u našem gradu. Sve što se bude moglo srediti u našem dvorištu učenici će uraditi i ljepšim učiniti ovaj prostor. Pored sređivanja “vlastite kuće” srednjoškolski centar će se uključiti i u druge ekološke akcije  kojese sprovode u ovom mjesecu kako bi grad bio čišći i ljepši.

Učenici trećeg razreda odjeljenja farmaceutski tehničari sami su osmilili ovaj projekat u okviru praktične nastave iz predmeta Demokratija i ljudska prava, jedan od njih je i Ivan Banjak koji je o cijeloj akciji rekao:

Srednjoškolci sasadili nova stabla u školskom dvorištu SŠC "Petar Kočić" Zvornik
Akcija srednjoškolaca

Primjetan je nedostatak zelenila u Zvorniku, pa smo krenuli u osmišljavanje da taj nedostatak otklonimo. presretni smo i ponosni što ćemo kroz ovau aktivnost doprinijeti da naše dvorište i grad budu ljepši nakon završetka projekta. Prije ove aktivnosti učestvovali smo i u sadnji topola na gradskoj plaži koja je dobila pdoršku i od drugih organizcaija. Naš projekat je finansijski podržala gradska uprava Zvornika jer je prepoznala potrebu da se naša ideja sprovede u djelo.

Aktivnost u sadnji jorgovana uzela je i učenica Tamara Jovanović:

Kroz takmičenje u okviru predmeta Demokratija osmišljen je projekat Ozelenimo Zvornik i presretni smo što je došlo do realizacije ove akcije. Mi ćemo se potruditi da sve ovo izgleda što bolje i jako nam je drago što nešto korisno činimo za naš grad i potrudit ćemo se da sve ovo izgleda što bolje.

Srednjoškolci sasadili nova stabla u školskom dvorištu SŠC "Petar Kočić" Zvornik
Novi ukrasi dvorišta srednjoškolskog centra Zvornik

 

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *