Kiša koja je padala ovih dana dobro je pogodovala ratarskim i povrtarskim usjevima koji su slabo napredovali uslijed nedostaka vlage u zemljištu. Naročito su manjak vlažnosti osjetile strne žitarice, te luk i krompir koji su ranije posađeni, a takođe zbog istih razloga, otežano je nicao i kukuruz.

Provjerite radi li se možda o bakteriozi
Povrće u zatvorenom prostoru, odnosno, u plasteniku i stakleniku je u intenzivnom porastu. Kod pojedinih proizvođača, paradajz je dostigao drugu cvjetnu granu. Polako, ali oprezno, zbog učestalih kasnih proljetnih mrazeva, kreće sadnja paradajza i na otvorenom, a u tržnim centima u ponudi je već od ranije ovog povrća iz uvoza (iz Albanije, Turske, Makedonije). Primjećujem da mu potražnja i nije velika, sudeći po dugom zadržavaju i propadanju na policama.
U proizvodnji paradajza, koja za početnika nimalo nije laka, želim da ukažem na problem koji se učestalo javlja, a riječ je o uvijanju listova biljaka. Do ove pojave dolazi nezavisno da li su amateri ili iskusni ugzajivači u pitanju. Listovi paradajza, naročito donji, a ponekad i na gornjim etažama, uvijaju se prema gore, prema licu lista. Kad se uvijaju prema dole, može da se radi o bakteriozi.

proizvodnja-paradajza

U pitanju je fiziološki poremećaj usjeva, a nastaje kao posljedica nepravilnosti u metaboličkim procesima same biljke. Problemi prilkom rasta i razvoja povrća nisu nastali usljed djelovanja patogenih organizama. Najčešće su uslovljeni vremenskim prilikama.

Problem se češće javlja u plastenicima
Ova pojava više se javlja u pastenicima, nego u proizvodnji na otvorenom.

Kod mnogih sorti i hibrida paradajza, uvijanje koje se javlja samo na donjim listovima je sortna karakteristika.

Takođe može da se pojavi kad su izražena temperaturna kolebanja. Kada su visoke temperature danju i znatno niže noću, zatim kada dođe do debalansa vlažnosti tla ili zasušenja biljke pa onda do naglog natapanja. Biljkama je tokom rasta i razvoja konstantno potrebna optimalna vlaga. Pojedine sorte i hibridi su sklonije ovoj pojavi, a neke ne.

Uvijanja lišća može da ukazuje na nedostatak nekog od hranjivih elemenata, najčešće fosfora.

Razlikujte uvijanje lista od ugriza grinja
U vrijeme ljetnog perioda, kada su temperature više od 35 C°, sve funkcije biljke su otežane pa ona u tom slučaju doživljava stres. Tada vršimo zasjenjivanje odgovarajućim mrežama i primjenjujemo provjetravanje, ako se radi o proizvodnji u plasteniku. Mogu se praktikovati i neki drugi načini rashlađivanja biljaka. Dakle, slaba prozračnost (npr. gusta sadnja) u kombinaciji sa nižim temperaturama, može biti razlog pojave ovog simptoma.Uvrtanje donjih listova može biti izazvano i visokom koncentarcijom soli u zemljištu, a što je uslovljeno nekontrolisanim i prekomjernim đubrenjem.

Takođe zalijevanje hlorisanom vodom potencijalno će dovesti do istog simptoma.

Sve navedeno moglo bi se zamijeniti sa simptomom oštećenja lista od grinje, ali će se detaljnim pregledom usjeva brzo otkloniti sumnja i ustanoviti tačan razlog uvrtanja lišća.

Senka Milić iz Brčkog zajedno sa suprugom, dugo se bavi isključivo plasteničkom proizvodnjom. Pretpostavljala sam da se nekad susrela sa pojavom uvijanja listova pa sam je upitala za njena iskustva.

“Ponekad, kad svjesno idemo na gušću sadnju desi nam se da se listovi krenu izvijati prema gore, prema licu lista, ali to brzo rješavamo provjetravanjem. Naročito se to dešava kod hibrida Optima, Big beef, Pink Rock”, kaže Senka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *