Stariji bračni par (76 i 55 godina) s prostora općine Kalesija pozitivan je na koronavirus, potvrdio je dr. Muhamed Osmanović, direktor JZU Dom zdravlja Kalesija.

Prema njegovim riječima bračni par se zbog povišene tjelesne temperature prošle sedmice javio porodičnom ljekaru Doma zdravlja Kalesija, nakon čega je izvršeno testiranje na Covid 19.

„Oni su se u petak javili svom porodičnom ljekaru, nakon čega smo, zbog sumnje na infekciju, odlučili da ih testiramo. Danas smo dobili potvrdu da su pozitivni na Covid 19. Ekipa Doma zdravlja je na terenu i nakon njihovog povratka ćemo procijeniti da li će bračni par biti prevezen na dalje liječenje u UKC Tuzla ili će ostati u kućnoj izolaciji”, rekao je Osmanović za Radio Feral.

Dodao je da su novozaražene osobe navele da nisu imale kontakte sa osobama koje su pozitivne na koronavirus, niti su imali kontakte sa osobama koje su došle iz inostranstva.

„Bračni par je kazao da imaju djecu u inostranstvu, ali da oni u protekla tri mjeseca nisu dolazili kući. Naveli su da su u Dom zdravlja Kalesija dolazili sa taksi prevoznikom i mi smo već kontaktirali tog takstistu koji ih je u petak dovezao u Dom zdravlja i on će biti podvgnut testiranju“, kaže Osmanović.

Naglasio je da će ljekari iz Doma zdravlja Kalesija u narednim satima i sutra pokušati da dođu do mogućeg izvora infekcije.

„Oni sigurno nisu nulti pacijenti, tako da nam preostaje da pokušamo naći ko je nulti pacijent. U svakom slučaju ne možemo ih povezati sa postojećim klasterima u TK“

Osmanović još navodi da su u proteklim danima testirane sve osobe koje su bile u kontaktu sa pozitivnim osobama u TK i da su svi nalazi do sada bili negativni.

Još jednom uputio apel građanima općine Kalesija da budu oprezni i da se pridržaju svih preporučenih mjera koje imaju za cilj suzbijanje širenja koronavirusa.

„Molim sve građana da budu oprezni, jer je sasvim izvjesno da je virus među nama. Nosite zaštitne maske, držite socijalnu distancu, perite ruke, čuvajte sebe, svoje nabliže ali i ostale građane“, zaključio je Osmanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *