Sutra nam stiže proljeće, zima odnijela dva života u ZvornikuDanas nam je stigao prvi da proljeća, a zima iza nas je na području Zvornika uzela dva života. Podsjećamo beživotno tijelo osobe inicijala M.P. (1974) iz Zvornika pronađeno je 9. januara, ispred pomoćnog objekta u naselju Bair, kod Zvornika.
Uviđaj su obavili policijski službenici Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik i saopštili da je smrt nastala usljed smrzavanja. Prije smrti nesretnog M.P. , komšije su u mjestu Sultanovići zatekli starca I.H u izrazito teškom stanju, nastalog zbog smrzavanja u njegovom improvizovanom objektu u kojem je stanovao, a koji je bio trošan i neugrijan.

Posljedice srmzavanja bile su teške, a I.H. je smješten u bolnicu Zvornik gdje su mu amputirani neki dijelovi tijela. Poslije uspješnog liječenja i prividnog oporavka, nesretni I.H. je stanovao u jednom stanu u centruBijeljini grada koji mu je pronašla njegova porodica, a gradska uprava i Centar za socijalniu rad pokušavali su iznaći trajnije rijesenje. Nažalost posljedice su bile velike po zdravlje ovog starijeg čovjeka koji je par mjeseci poslije smrzavanja preminuo, vjerovatno od posljedica nastalih smrazvanjem.

Proljeće

Proljeće je jedno od četiri godišnja doba. Na sjevernoj polutki traje dio marta (od 21. ili 20.marta), april, maj i dio juna (do 20.ili21. juna). Na prvi dan proljeća dan i noć jednako traju (ravnodnevnica).

U doba Rimskog carstva godina bi počela u proljeće.

Sutra nam stiže proljeće, zima odnijela dva života u ZvornikuPostoje tri razdoblja kroz proljeće: pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnica, često zvanih “vijesnici proljeća”;rano proljeće razdoblje je kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblje je u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća. Najpoznatiji vijesnici proljeća su jagočevina, podlijesak (šafran), visibaba i ljubičica.

U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja,stvaranja i rađanja nečeg novog.

Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira. U antičkoj Grčkoj početak proljeća je označavao Dionizovo ponovno rođenje.

zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *