Na evidenciji nezaposlenih u Birou za zapošljavanje , prema poslednjim statističkim podacima ima oko 8300 nezaposlenih lica . Prema riječima šefa Biroa za zapošljavanje Gorana Petrovića od ukupnog broja nezaposlenih 4700 je lica koja aktivno traže posao, dok je 3500 lica na evidenciji radi ostvarivanja određenih prava koja stiču po osnovu njihovog statusa u evidenciji. Petrović ističe da poslodavci najčešće iskazuju potrebu za kvalifikovanim radnicima za proizvodnju. On dodaje da poslodavci iz Slovenije traže vozače, a iz Nemačke medicinsko osoblje. Kada je rječ o projektima Zavoda za zapošljavanje kojim se postiče zapošljavanje kod poslodavaca , ali i samozapošljavanje, Petrović ističe da je 19 aprila završen Javni poziv za šest projekata. On je podsjetio da je prošle godine ovim Javnim pozivima u Zvorniku zaposleno 120 lica sa evidencije Biroa. Ove godine, ističe Petrović 45 poslodavaca se prijavilo po Javnom pozivu i iskazalo interes za zapošljavanje 152 radnika, dok je po projektima samozapošljavanje interesovanje za pokretanje preduzetničke djelatnosti iskazalo 40 lica. Šef Biroa za zapošljavanje je istakao da zvorničani nisu iskazali interes za projekat obuka prekvalifikacije i dokvalifikacije. On očekuje da će realizacija po pet Javnih poziva za zapošljavanje i samozapošljavanje, početi za 30 do 45 dana. Petrović je najavio da bi uskoro trebao da bude raspisan još jedan javni poziv za program privrede gdje su uslovi za konkurisanje fleksibilniji , a mogu se zaposliti lica iz svih kategorija.

Obilježavanje 21.maja , Dana grada Zvornika počinje sutra u 9 časova, manifestacijom „Crtamo svom gradu“ u kojoj će učestvovati mališani Dječijeg vrtića „ Naša radost“ , nakon toga biće organizovana tradicionalna Ulična trka učenika osnovnih i srednjih škola koja će biti održana u centru grada od 11.30 do 13 sati.

U popodnevnim satima u OŠ Sveti Sava, sa početkom u 19 časova  biće održan koncert „ Prijatelji i mi „ povodom 60 godina postojanja i rada Muzičke škole Vojin Komadina. U sklopu obilježavanja Dana grada Zvornik u 20 časova KUD „ Sveti Sava“ će održati svoj godišnji koncert u Sportsko rekreativnom centru sa početkom u 20 sati.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će Dan grada Zvornika biti obilježen nizom manifestacija tokom nekoliko dana što će biti doprinos afirmaciji Zvornika, kao i sugrađana koji će predstaviti svoje stvaralaštva u okviru ovogodišnjeg programa.

– Mi tradicionalno obilježavamo Dan našeg grada kao i uvijek nizom manifestacija koje će se dešavati u samom gradu počev od četvrtka. Kao i svake godine želimo da afirmišemo naše lokalne stvaraoce, ljude koji značajan dio svog slobodnog vremena provode u amaterskom radu i učestvuju na svim manifestacijama koje organizujemo tokom godine. Ovo je na neki način naša želja i naš put da ih afirmišemo, da to svi vide i da se svi upoznaju sa njihovim stvaralaštvom.

zoranS

Dajemo šansu i našim najmlađim sugrađanima, tako da će mališani iz vrtića crtati svom gradu, biće i ulična trka djece, kao i po prvi put Kviz, gdje će naši učenici pokazati znanje o svom gradu i njegovoj okolini. Završna svečanost je tradicionalno Svečana akademija na sam Dan grada, 21. maj, kada ćemo dodijeliti i tradicionalna gradska priznanja. Prije toga biće upriličeno i otvaranje Izložbe eminentnih bugarskih slikara, a ovom događaju prisustvovaće i Njena ekselencija ambasador Republike Bugarske u BiH. Pozivamo vas da ispratite ove događaje i da svi zajedno damo još jednom doprinos afirmaciji našeg grada, naših sugrađana – rekao je Stevanović.

On je istakao da je Dan jednog grada značajan datum, te prilika da se sumira ono što je urađeno prethodne godine i da se predoče planovi.

– Dan grada uveli smo 2010. godine, kada smo obiželjili 600 godina Zvornika. U međuvremenu smo dobili i status Grada i ovakvi datumi su, još jednom ponavljam, prilika da afirmišemo stvaralapštvo naših sugrađana, da i mi podvučemo crtu gdje smo i šta radili prethodne godine, da vidimo šta su nam planovi. Ovaj datum i Dan grada je prilika i da se „pogledamo u oči“ sa našim najmlađim sugrađanima, da im kažemo na koji način smo o njima i njihovoj budućnosti razmišljali u prethodnoj godini i šta planiramo da uradimo u godini koja je pred nama da bi život na ovim prostorima bio ugodniji i ljepši – poručio je Stevanović.

U nastavku donosimo Vam kompletan program obilježavanja Dana grada Zvornik
Dan grada Zvornik 2017

PROGRAM OBILJEŽAVANJA
Dana grada Zvornik 2017.                                                                                               

Četvrtak, 18. Maj

CRTAMO SVOM GRADU

Mališani Dječijeg vrtića “Naša Radost“  

9,00-10,30 sati Centar  grada

ULIČNA TRKA

Učenici osnovnih i srednjih škola 

 11,30-13,00 sati -Centar grada

KONCERT “PRIJATELJI I MI“

Muzička škola “Vojin Komadina“ Zvornik 

19,00 sati –OŠ “Sveti Sava“ 

GODIŠNJI KONCERT                         

KUD “Sveti Sava“ Zvornik  

20,00 sati –Sportska dvorana

 Petak 19. Maj

KVIZ “ZVORNIK MOJ GRAD“

 Ekipe učenika osnovnih i srednjih škola

 12,00 sati –OŠ “Sveti Sava“

ZAVRŠNA PRIREDBA

Predškolske grupe Dječijeg vrtića

17,00 sati –Sportska dvorana

KONCERT MUZIČKE ŠKOLE

Profesori,  učenici, prijatelji

60 godina Muzičke škole “Vojin Komadina“

19,00 sati –OŠ “Sveti Sava“

Subota, 20. Maj

V  “ZGITAR FEST“      -FESTIVAL GITARE                            

Osnovna muzička škola “Vojin Komadina“ Zvornik                       

Muzičke škole: Loznica, Valjevo, Bijeljina, Tuzla, Brčko, Doboj

10,00-16,00 sati Dom omladine

Nedelja, 21. Maj

IZLOŽBA SLIKA

Ambasada Republike Bugarske u BiH 

11,00 sati –OŠ “Sveti Sava“

POLAGANJE CVIJEĆA

12,00 sati -Spomenik u gradu

SVEČANA AKADEMIJA

-Muzičko scenski program
-Dodjela priznanja grada Zvornik

12.30 satiDom omladine

 VEČE FLAMENKO MUZIKE U ZVORNIKU

20,00 sati –Dom omladine

(Radio Osvit/Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *