Danas je u našem gradu svečano otvorena 15-ta po redu kulturno – vjerska manifestacija “Dani Hasana Kaimije”, u čast ovog velikog dobrotvora i njegovog dijela koje je učinio, ne samo na prostoru sjevoroistočne Bosne, nego i mnogo šire. 

Hasan Kaimija 1

Ove godine, ova kulturno – vjerska manifestacija održava se od 25. maja do 18. juna, sa veoma bogatim programom koji obuhvata prostore Zvornika, Bratunca, Sapne i Tuzle.
Organizatori su Medžlis islamske zajednice Zvornik i Muftijsko tuzlansko. Ovo okupljanje u Podrinju je steklo atribut najznačajnije vjersko-kulturne manifestacije koju organiziraju povratnici u Bosni i Hercegovini.

Današnju manifestaciju otvorio je prof. Mustafa Muharemović, koji je uz prigodne pozdrave, ukazao na djelo i značaj Hasana Kaimije, te svim posjetiocima brojnih ovomjesečnih događaja zaželio ugodan boravak i da se lijepo osjećaju.

Hasan Kaimija 4

Hasan Kaimija 3

Pored vjerskih predstavnika današnjem svečanom otvaranju prisustovali su i zvanice iz političkog, književnog,  sportskog i drugih sfera života, koji nisu krili svoje zadovoljstvo ovom manifestacijom, a posebno se ističe koliko je ovo važan projekat za kulturni razvitak Bošnjaka na ovim krajevima.

Današnjem svečanom otvaranju prisustovao je i gradonačelnik Grada Zvornika, g-din Zoran Stevanović, koji je ukazao da je od 15 puta, koliko se održava ova manifestacija, on prisustovao na 11. Time želim istači gradsku podršku ovom događaju, i da ću uvijek biti tu za ovakve ili slične manifestacije – dodao je prvi čovjek Grada Zvornik.

Hasan Kaimija 5

Podršku ovoj manifestaciji dao je i podpredsjednik BH entiteta RS-a, g-din Ramiz Salkić koji je istakao da je ovo vrijeme kada se Bošnjaci moraju boriti za istinu i da se istina o Bosni, o bosanskom jeziku ne smije kriti, ona se mora na sav glas mora govoriti i pričati. Ova manifestacija je još jedan način da se prikaže prava istina o Bosni – dodao je podpredsjednik Salkić.

Hasan Kaimija 7

Među zvanicama bio je i federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe, g-din Edin Ramić, koji je istakao se mnogi možemo ugledati na dijelo Hasana Kaimije, te da će ovo ministarstvo dokle god je on na čelu podržavati ovakve i slične skupove.

Hasan Kaimija 6

Svečanom otvaranju prisustovao je i Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji je istakao i sa vjerskog ali i kulturnog pogleda značaj obilježavanja ove manifestacije, te da je Muftijsko tuzlansko uvijek od prvih dana bilo organizator i da će ako Bog da to i u budućim godinama biti.

Hasan Kaimija 9

Važno je napomenuti da prije svečanog otvaranja u holu Doma omladine, otvorena je i izložba renomiranog bh slikara prof. Fikreta Vršanina – Jahića, a posjetioci su mogli na licu mjesta uvjeriti u kvalitet i ljepotu slika ovog umjetnika.
Hasan Kaimija 8

slike vrsanin

slike vrsanin 2

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *